Свет

Бајдену прети катастрофалан пораз: Трећина демократа би гласала за Кенедија као независног кандидата

На унутарстраначким изборима, укупно 57 одсто демократских бирача планира да подржи Бајдена, а 25 одсто Кенедија
Бајдену прети катастрофалан пораз: Трећина демократа би гласала за Кенедија као независног кандидата© Tanjug/AP Photo/Meg Kinnard

Џозефу Бајдену прети катастрофалан пораз уколико се Роберт Ф. Кенеди Млађи на председничким изборима појави као независни кандидат, пише "Њузвик", позивајући се на анкету "Расмунсен рипортса", која је показала да 57 одсто демократских бирача планира да подржи Бајдена на демократским изборима, а 25 одсто Кенедија.

Овакво одливање гласова, потенцијално би победу ставило у Трампове руке, указује овај медиј.

Према истраживању, три одсто бирача гласало би за Маријан Вилијамсон, док би седам одсто подржало друге кандидате.

Кенеди, нећак убијеног председника Џона Ф. Кенедија, наметнуо се као најјачи противник Бајдена у Демократској странци, још откако је у априлу објавио своју кандидатуру за Белу кућу.

Упркос партијској припадности, Кенеди је добио и подршку од многих конзервативаца, захваљујући свом скептицизму према вакцини против коронавируса.

Звезда "Фокс њуза" Шон Хенити га је отворено описао као "најбољу опцију" демократа да победи Бајдена.

Према истраживању "Расмунсен рипорта", 41 одсто демократа има бар донекле повољно мишљење о Кенедију, а исти став има и 56 одсто републиканаца и 49 одсто без партијске припадности.

На Кенедија благонаклоно гледа укупно 49 одсто потенцијалних гласача, 14 одсто их има веома повољно мишљење о њему, док 37 одсто има негативан став.

Ако демократе и републиканци номинују Бајдена и Трампа за председничку тргу на изборима 2024. године, а Кенеди се кандидује као независни кандидат, за њега би "вероватно" гласало 33 одсто демократских бирача, укључујући и 14 одсто који би га "веома вероватно" подржали.

Међу анкетираним гласачима у целини, 25 одсто њих изјавило је да би вероватно гласало за Кенедија ако се кандидује против Бајдена и Трампа.

"Чињеница да је председник Бајден толико непопуларан да би трећина демократа гласала за независног кандидата на општим изборима наглашава важност одржавања фер и конкурентних примарних избора", рекао је за "Њузвик" портпарол Кенедијеве кампање.

Иначе, да је и 2020. године 33 одсто Бајденових гласача подржало кандидата треће стране, он би изгубио нешто мање од 27 милиона гласова, а Доналд Трамп би добио други мандат у Белој кући.

Анкета је одржана од 17. до 18. септембра и укључила је 998 "вероватних гласача у САД" који су се изјашњавали телефонски и онлајн.

image