Свет

Искоришћавање или сламка спаса? Запад најављује крај донација и производњу оружја у Украјини

Могућност да се Трамп врати на функцију председника САД и прекине да шаље Кијеву војну помоћ, заједно са чињеницом да је Европа исцрпела своје залихе, подстичу Украјину да са приватним западним компанијама потписује уговоре о јачању војне индустрије
Искоришћавање или сламка спаса? Запад најављује крај донација и производњу оружја у УкрајиниGetty © Photo by Kiran Ridley/Getty Images

Како залихе западних армија почињу да пресушују, владе подстичу приватни сектор да изгради партнерство са Кијевом, пише бриселски "Политико".

Француске и немачке одбрамбене компаније отварају локале за одржавање оружја у Украјини, што је први корак ка успостављању производње оружја у тој држави, додаје се.

Немачке власти су ове недеље дале зелено светло за предложени заједнички пројекат "Рајнметала", немачког произвођача оружја, и украјинске државне одбрамбене индустрије.

Француски министар одбране Себастијен Лекорну боравио је ове седмице у Кијев са око 20 француских одбрамбених компанија како би помогао при успостављању партнерства са украјинским званичницима.

Нигде се не наводи чиме ће Кијев платити све најављене пројекте и која је њихова цена. Ипак, у петак се у Кијеву одржао велики Форум одбрамбене индустрије, сајам наоружања на којем је учествовало 165 одбрамбених компанија из 26 земаља.

Циљ је "подстицати копродукцију и сарадњу ради јачања Украјине и њених партнера", рекао је раније ове недеље министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба .

Како оцењује бриселски портал, сајам наоружања у Украјини се одржава у тренутку у ком западне армије, посебно у Европи, достижу границу онога што могу да дају Украјини из сопствених залиха.

Последњих неколико месеци Украјина је настојала да ојача сопствену индустрију оружја, делом зато што би амерички избори 2024. могли да значе повратак Доналда Трампа на место председника. Бивши лидер је, како се подсећа, наговестио да неће пружити велику подршку Кијеву ако освоји други мандат.

Док се Кијев припрема за дуги рат, Париз настоји да престане са донацијама и уместо тога успостави уговоре и сарадњу свог приватног сектора са Кијевом.  

Прошле недеље је из Француске стигла нова порука: та држава више не може да издржи давање оружја Украјини и уместо тога ће украјинске званичнике повезати са својом одбрамбеном индустријом.

Француска је 2022. године бесплатно испоручила Украјини оружје у вредности од 640,5 милиона евра, укључујући 704 бацача ракета и преносивих противтенковских ракетних бацача, 562 митраљеза калибра 12,7 мм, 118 пројектила и бацача ракета и 60 оклопних борбених возила.  

"Не можемо да наставимо да исцрпљујемо ресурсе наших оружаних снага на неодређено време, иначе ћемо оштетити сопствене одбрамбене способности и ниво обуке наших трупа", рекао је Лекорну, преноси Политико.

У Кијеву су ове недеље француски одбрамбени извођачи потписали уговоре са Украјином за артиљерију, оклопна возила, беспилотне летелице и чишћење.

Како пише "Фигаро", француска фирма "Аркус" потписала је у четвртак писмо о намерама како би осигурала одржавање оклопних транспортера у Украјини и у будућности тамо производни погон.

Извршни директор компаније "Некстер", произвођача самоходне хаубице "цезар" Николас Шамуси, такође је рекао француском листу да тражи локалног партнера за стварање заједничког предузећа за одржавање. Француски стартап "Вистори" ће изградити две фабрике за 3Д штампање за производњу резервних делова. 

Француски пројекти у Украјини уследили су након сличних планова са британским произвођачем оружја "БАЕ системс" и шведском владом.

У августу су Кијев и Стокхолм потписали изјаву о намери да продубе сарадњу "у производњи, раду, обуци и сервисирању" Борбеног возила 90 (ЦВ90). Неколико дана касније, "БАЕ Системс" је најавио да ће основати локални ентитет за повећање производње лаких артиљеријских топова калибра 105 мм.

Генерални директор немачког "Рајнметала" Армин Папергер изразио је жељу да у Украјини произведе до 400 годишње тенкова "пантер" следеће генерације. Иако је још увек прототип, нови тенк би био наследник главног борбеног тенка компаније "леопард 2".

image