Свет

"Велики брат те посматра": Британски лист открио да влада шпијунира критичаре

Није у питању роман "1984" Џорџа Орвела, али итекако постоје сличности, јер критичаре Владе Велике Британије посматрају и бележе њихове речи, тврди "Обзервер"
"Велики брат те посматра": Британски лист открио да влада шпијунира критичареGetty © Alan Crowhurst

Влада Велике Британије прати активности водећих британских стручњака за образовање на друштвеним мрежама, објавио је данас "Обзервер", наводећи да је, поред осталог, имао увид и у документа према којима су наводно из Министарства образовања покушали да откажу једну конференцију јер су најављена два говорника која су претходно критиковала политику Владе.

Према писању британског листа, министарство образовања је саставило извештаје о активностима најмање девет стручњака, од којих неки имају чак и по 60 страница, а једна особа је открила да је министарство направило ексел табелу у којој је детаљно описано са ким је комуницирала, пренео је Гардијан.

"Обзервер" наводи да су Рут Свејлс и Ерон Бредбери, коаутори бестселера о раном детињству, рекли су да су им организатори једног догађаја који је спонзорисала британска влада пренели да је министарство образовања планирало да откаже конференцију само неколико дана пре почетка због "неприкладних" говорника.

Конференција је на крају одржана, након што су Свејлс и Бредбери запретили да ће покренути покренути поступак против министарства, међутим званичник владе је присуствовао догађају како би чуо шта ће аутори рећи.

"Кад нам је речено да не можемо да имамо ову дебату, осећао сам се као да живимо у диктатури, а не у демократији", рекао је Бредбери.

Свејлс, која саветује школе и вртиће о образовању у раном узрасту, поднела је захтев којим је од министарства образовања затражила да открије сва документа која поседује о њој.

У документима која су јој достављена наведени су њени твитови које је објавила о Офстеду, енглеској школској инспекцији, а забележено је и да је лајковала објаве које промовишу смернице о подучавању мале деце које су написали просветни радници, а не влада.

Како би подржали Свејлсову, многи стручњаци за образовање су поднели исти захтев, а најмање девет њих је добило сличне дугачке извештаје о својим ставовима и активности на друштвеним мрежама. Неки и даље чекају одговор владе.

image