Свет

Украјински амбасадор у Немачкој тражио оружје: "Јел има неко овом типу да лупи шамар?"

Немци "разапели" Алексеја Макевеја због "глупих изјава" о Русији
Украјински амбасадор у Немачкој тражио оружје: "Јел има неко овом типу да лупи шамар?"www.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Корисници Твитера у Немачкој реаговали су на изјаве новог украјинског амбасадора у Немачкој Алексеја Макејева, који је у интервјуу за немачки "Билд ам зонтаг" захтевао да се убрза набавка наоружања и да се употпуни тенковима и борбеним возилима пешадије.

"Зар никоме од немачких политичара заиста не пада на памет да овом типу уз шамар објасни шта је дозвољено, а шта не. Његов једини посао је да каже хвала и маше оловком", написао је један корисник.

Украјина је више пута изражавала незадовољство немачким властима. У јуну је Алексеј Арестович, саветник шефа канцеларије Владимира Зеленског, изјавио да Украјина још увек није видела пет хиљада шлемова које је обећала Немачка. А касније је смењени амбасадор Мелник објавио на друштвеним мрежама фотографију пужа са патроном залепљеном за шкољку, уз слику је био и натпис "Немачко оружје за Украјину је на путу".

"Спирала ескалације наставља да се одмотава, морамо престати да испоручујемо оружје Украјини. То је до сада само погоршавало ситуацију", нагласио је корисник.

Макејев - "лакеј Сједињених Држава"

Макејев је раније рекао да види "озбиљну безбедносну претњу" у томе што Руси долазе у Немачку и позвао савезну владу да уведе забрану њихових посета Немачкој, преносе "РИА Новости".

И након ове изјаве сусрео се негативним коментарима.

"Ја, на пример, захтевам забрану уласка Украјинцима, шта ћемо сад?" писао је други корисник.

Изјава украјинског амбасадора у Немачкој да је Русија терористичка држава изазвала је огорчење међу корисницима Твитера.

Један од корисника друштвене мреже је написао да је и сама Украјина постала терористичка држава и амбасадора назвао "лакејем Сједињених Држава".

"Јесу ли све дипломате у Украјини су идиоти и само их шаљу у Немачку?" - коментар је једног од корисника.

Читаоци су се сложили да су украјинске власти "прилично дуго обмањивале и експлоатисале Запад".

Претходни украјински амбасадор у Берлину Андреј Мелник прославио се својим провокативним изјавама које су више пута запањиле ширу јавност. Тако је канцелара Олафа Шолца назвао "увређеном кобасицом", изјавио је да је нацистички саучесник Степан Бандера "борац за слободу" и више пута захтевао од Берлина да активно наоружа Украјину.

Макејев је заменио Мелника на месту амбасадора крајем септембра, али је већ дао неколико изјава у духу свог претходника. Дакле, он наставља да захтева тенкове и замера немачким властима због кашњења у испоруци тешког наоружања Кијеву.

У позадини руске специјалне операције у Украјини, Сједињене Државе и њихови савезници из НАТО-а настављају да допремају оружје у Украјину, издвајајући за то десетине милијарди долара. Москва је са своје стране више пута говорила да снабдевање западним оружјем само продужава сукоб, а транспорт оружја постаје легитимна мета руске војске.

image
VV inauguration
banner