Свет

Еурактив: Пољска тврди да није позвана на украјински одбрамбени форум

Односи Кијева и Варшаве нагло су захладнели након што су Пољаци одбила да укину ембарго на украјинске пољопривредне и прехрамбене производе упркос противљењу ЕУ
Еурактив: Пољска тврди да није позвана на украјински одбрамбени форум© Ukrainian Presidential Press Office via AP

Украјина није позвала Пољску на Међународни форум одбрамбене индустрије који организује, обелоданио је пољски министар за државну имовину Јацек Сасин. Кијев, међутим тврди, да то није случај, преноси Еурактив.

Истовремено, министар спољних послова Пољске, Збигњев Рау, тврди да није присуствовао састанку министара спољних послова Европске уније због лошег здравља и погоршања односа између те две државе.

"Пољска група за наоружање није позвана", изјавио је Сасин радију ЗЕТ, додајући да ниједна пољска компанија није присуствовала догађају. Напоменуо је и да су били сведоци недавног "низа непријатељских гестова Украјине".

Говорећи на форуму, украјински председник Влaдимир Зеленски најавио је стварање савеза за произвођаче оружја и војне опреме "како би заједно са Украјином изградили арсенал слободног света".

Упитан зашто Пољска није позвана на форум, украјински амбасадор Васил Зварич одбацио је Сасинову изјаву и рекао да би пољска страна требало да одговори на то питање, јер је била једна од првих земаља које су позвали на тај догађај.

"Позвали смо све из наших пријатељских земаља, укључујући наменске компаније. Пољска је међу првима добила позив, па смо очекивали њихово учешће", рекао је Зварич.

Сасин је изразио забринутост да садашње понашање Украјине произилази из перцепције Кијева да је боље стати на страну Немачке током предизборне кампање у Пољској и избегнути превише близак однос са пољском владајућом партијом.

Односи Украјине са Пољском, коју Кијев дуго доживљава као свог кључног савезника у ЕУ, нагло су захладнели након што је Варшава одбила да укине ембарго на украјинске пољопривредне и прехрамбене производе упркос противљењу ЕУ.

Након тога, Зеленски је одржао говор на Генералној скупштини УН, који је уздрмао поверење у актуелну политику кијевске владе према Пољској. То је довело до тога да пољски шеф дипломатије Збигњев Рау изостане са састанка колега у Кијеву.

Рау је рекао да је неформални састанак министара у Кијеву био "важан" и објаснио да постоји "много разлога" за његово одсуство, укључујући и здравствено стање.

"Пре свега, то је због чињенице да у политици постоје периоди процвата и краха, посебно у билатералној политици између различитих земаља. Што се тиче односа Пољске и Украјине, ми тренутно улазимо у силазни период и моје одсуство је делимично израз овога", додао је он.

image