Русија

Антонов: Америка не признаје кривицу за прекид трговинских веза са Русијом

Руски амбасадор у Вашингтону истиче да су америчке компаније и даље заинтересоване да раде на руском тржишту, али непромишљеним увођењем санкција руководство САД им то онемогућава
Антонов: Америка не признаје кривицу за прекид трговинских веза са РусијомGetty © Patrick Lux

Вашингтон покушава да склони са себе одговорност за колапс трговинских веза са Руском Федерацијом, настао због непромишљеног увођења санкција, истиче руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов, преноси Телеграм канал руске дипломатске мисије у тој земљи.

Дипломата се осврнуо на изјаве америчких званичника да се наводно не мешају у активности америчких компанија у Русији.

"Ове изјаве доводе до забуне", истакао је он и напоменуо да је јасно да је билатералне односе уништило непромишљено гомилање свих врста санкционих баријера.

"Због бројних ограничења у финансијској и трговинској сфери, привредни субјекти често нису у могућности да изврше неопходна плаћања за набавку робе, па чак ни за храну и лекове, за које америчка администрација редовно покушава да нам докаже да наводно нису под утицајем ограничења. Традиционалне логистичке руте испоруке производа су прекинуте", појашњава Антонов.

Притом, пристрасни амерички медији, као и неке невладине организације, ревносно се укључују у отворен притисак на трговце, додаје он и појашњава да објављујући дискредитујући материјал подстичу компаније да напусте Русију, чак и по цену вишемилионских губитака.

"Али чак и у таквим условима, америчке фирме потврђују свој интерес да се задрже на руском тржишту. Са наше стране, остајемо отворени за обострано корисну комерцијалну сарадњу", додаје он.

image