Свет

УЖИВО Избори у САД: Покојник изабран за члана Конгреса; Невада и Аризона одређују победника

На коначне резултате може се чекати данима или недељама
УЖИВО Избори у САД: Покојник изабран за члана Конгреса; Невада и Аризона одређују победника© Tanjug/Steve Marcus/Las Vegas Sun via AP

Међуизбори за амерички Конгрес одржани су 8. новембра, на којима су Американци бирали чланове Представничког дома и трећину Сената.

На основу до сад избројаних гласова на изборима за амерички Конгрес, републиканци су у благој предности у односу на демократе у трци за Сенат са освојених 49 наспрам 48 места, док је предност републиканаца у трци за контролу Представничког дома нешто већа - 209 освојених места наспрам 191.

У трци за контролу над Сенатом пресудиће резултати избора у три савезне државе - Џорџији, Невади и Аризони, наводи Си-Ен-Ен.

У постојећем сазиву Представничког дома демократе имају танку већину (222 према 213) и готово је сигурно да ће је после ових избора изгубити, наводи Би-Би-Си.

Изборне комисије широм САД још верификују гласове и, баш као што се то догодило на прошлим изборима 2020. године, а на коначне резултате може се чекати данима или недељама.

Све најновије вести о изборима у САД пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 10. нов 2022 • 13:49

    13:49

    Бајден о кандидатури за други мандат: Не жури ми се

    Амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да жели да се кандидује за други мандат и да ће коначну одлуку донети следеће године.

    "Наша намера је да се поново кандидујем. То је била наша намера независно од резултата међуизбора", рекао је Бајден и додао да би волео о томе да разговара са својом супругом Џил између Дана захвалности и Божића, преноси "Фајненшел тајмс".

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 12:52

    Трампа посаветовали да сачека са "великом објавом"

    Саветник Доналда Трампа током његове председничке кампање, Џејсон Милер рекао је за "Њузмакс" да је посаветовао свог бившег шефа да сачека са најавом кандидатуре за изборе 2024. године јер, наводно, републиканци нису прошли онолико добро колико су се надали на међуизборима.

    Милер је посаветовао Трампа да сачека док се не преброје гласови из Џорџије, где је "мртва трка" између актуелног сенатора Рафаела Варнока и Хершела Вокера, а нарочито јер је то држава која је пре две године морала да понови изборе јер ниједан кандидат није добио већину.

    "Саветујем председнику да сачека до краја изборне трке у Џорџији", рекао је Милер. "Приоритет је Хершел. То је веће од било чега другог у земљи. Морамо да покажемо да је фокус на Џорџији."

    За сада није јасно да ли ће Трамп прихватити Милеров савет да сачека са "великом објавом" најављеном за 15. новембар. Трамп није прецизирао шта ће саопштити, али се претпоставља да је реч о његовој одлуци да поново уђе у трку за председника Сједињених Држава.

  • 12:41

    Бајден задовољан резултатима избора, каже да је демократија сачувана

    У свом првом говору након међуизбора амерички председник Џозеф Бајден изјавио је да је америчка демократија и даље читава, иако се нашла на удару претходних година.

    "Имали смо изборе јуче, и мислим да је био добар дан за демократију", изјавио је Бајден, преноси Си-Ен-Ен.

    "Наша демократија је била тестирана претходних година, али својим гласовима, амерички народ је још једном доказао да смо ми демократија", рекао је и он и додао да "док су новинари и коментатори најављивали 'црвени талас', то се није догодило."

  • 11:03

    Гласачи у Монтани одбили обавезну медицинску негу за новорођенчад

    Гласачи Монтане гласали су против обевзне медицинске неге за новорођену децу, укључујући и ону рођену након покушаја абортуса.

    Око 52 гласача у овој држави било је против, док је меру подржало њих 47 одсто, на основу 89 одсто пребројаних гласова.

  • 10:53

    Демократе добиле упола мање гласова од Бајдена пре две године

    Демократска партија добила је готово упола мање гласова на међуизборима за Представнички дом у односу на њиховог председничког кандидата Џозефа Бајдена пре две године.

    Бајден је пре све године добио 81 милион гласова, док је за демократе овог пута гласало "само" 44 милиона гласача.

    "Нема 'црвеног таласа', али Америка је црвено море", написао је на Твитеру новинар "Фокс њуза" Кајл Бекер.

  • 10:45

    Бирачи у Пенсилванији изабрали мртвог представника у Конгресу

    Бирачи у Пенсилванији изабрали су у уторак мртвог представника за Конгрес, преноси "Јаху њуз". То значи да ће за каснији датум бити заказани ванредни избори како би се попунило место преминулог демократе.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 10:39

    Избори у Аризони (поново) на удару критика

    Проблеми са бројањем гласова у округу Марикопа у Аризони изазвали су лавину коментара у Америци, али и оптужбе да је реч о покушају крађе избора у тој савезној држави.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

  • 09:16

    Пратите уживо

  • 09:15

    Само у једном округу у Аризони остало још 400.000 неизбројаних гласова

    У најмногољуднијем округу Марикопа у Аризони остало је још најмање 400.000 гласова да се изброје.

  • 09:14

    Пресек стања

    Представнички дом

    Демократе 191

    Републиканци 209

    Сенат

    Демократе 48

    Републиканци 49

image