Свет

Опасно заоштравање: Литванија тражи примену члана 5 НАТО пакта за Украјину

Шеф литванског министарства спољних послова тражи од савезника да се члан 5 НАТО и "нуклеарни кишобран" прошири на Украјину
Опасно заоштравање: Литванија тражи примену члана 5 НАТО пакта за Украјину© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Министар спољних послова Литваније Габријелијус Ландсбергис позвао је НАТО да прошири члан 5 Северноатлантског уговора и "нуклеарни кишобран" на Украјину, преносе "РИА Новости"

Ландсбергис је на Варшавском безбедносном форуму позвао европске земље да промене "геополитички менталитет", који се развио након пада Берлинског зида, и да га замене војним менталитетом и спремношћу "за многе непредвиђене ситуације".

"Рекао бих да ово треба да буде војнички менталитет, заштитнички менталитет, морамо бити спремни на многе непредвиђене ситуације које могу произаћи из овога што се дешава. Али ми још нисмо ту (нисмо дошли до тога). У тај менталитет спада: Украјина у НАТО, трансатлантска регија, која мора да се прошири и покрије „нуклеарним кишобраном“, да се прошири члан 5 НАТО-а на земље које су остале 'сивој зони' и због тога су нападнуте, али које теже Западу али нису тамо", рекао је Ландсбергис.

Шеф МСП Литваније такође тражи да се "заштите земље" које граниче са Украјином.

"Морамо да заштитимо земље на граници (са Украјином), попут моје земље, попут Пољске. Много је већ урађено за ово, изузетно сам захвалан за корак који заслужује више пажње – одлуку Немачке да пребаци бригаду у Литванију, што већ одражава геополитичке промене", додао је Ландсбергис.

Члан 5 НАТО-а подразумева принцип колективне одбране. Односно, напад на једну чланицу НАТО-а сматраће се нападом на све чланице Алијансе. Ако се то догоди, свака држава ће, у циљу остваривања права на индивидуалну или колективну одбрану, помоћи нападнутој земљи, укључујући и употребу оружане силе.

image