Свет

Члан 5 НАТО споразума активиран само једном

Уколико једна чланица НАТО-а буде нападнута, све остале су у обавези да joj помогну како би се одбранила, наводи се у поменутом члану
Члан 5 НАТО споразума активиран само једномwww.globallookpress.com © imago stock&people

НАТО се суочава са новим тестом, који је последица инцидента у Пољској, која је чланица Алијансе. Након демантовања Сједињених Америчких Држава и Пољске да је ракета дошла из Русије, догађај на украјинско-пољској граници покренуо је бројна питања у вези са чланом пет НАТО споразума. 

Уколико једна чланица НАТО-а буде нападнута, све остале чланице су у обавези да помогну како би се та чланица одбранила, наводи се у поменутом члану.

Портпарол америчког Министарства одбране Антон Т. Семелрот споменуо је члан пет након вести да су делови ракете пали у Пољској, истичући да ће сваки центиметар територије НАТО-а бити одбрањен, преноси "Дојче веле".

Портпарол Пентагона Патрик Рајдер, такође се позвао на члан пет Уговора о Северноатлантском уговору, који гласи:

"Странке су сагласне да ће се оружани напад на једну или више чланица НАТО-а у Европи или Северној Америци сматрати нападом на све њих, и стога су сагласне да, у случају оружаног напада, свака од њих има право на индивидуалну или колективну самоодбрану. По члану 51 Повеље Уједињених нација, чланице су дужне да помогну страни или странама које су нападнуте, предузимајући одмах, појединачно и заједно са другим чланицама, мере које се сматрају неопходним, укључујући и коришћење оружане силе, у циљу успостављања или одржавања безбедности на северноатлантском подручју."

Уколико би се тај члан употребио, то би готово неизбежно значило да би се догодио војни удар на Русију. Иако се члан пет спомиње као могући сценарио, аналитичари сматрају да је минули догађај у Пољској, ипак повезан са чланом четири НАТО споразума. 

Према службеним документима НАТО-а, члан четири значи да ће се "стране међусобно консултовати", уколико је њихов "територијални интегритет, политичка независност или безбедност" угрожена. 

Члан 5 активиран само једном

До сада је члан пет НАТО уговора активиран само једном, након терористичких напада Ал Каиде у Њујорку, Вашингтону и Пенсилванији 11. септембра 2001. године. Алијанса је тада изјавила да је напад на САД, напад на целу Алијансу. Чланице НАТО-а су помогле Сједињеним Америчким Државама у борби против тероризма и окупацији Авганистана од стране војне мисије НАТО-а. 

За НАТО је најважнија прва реченица члана пет, која је гаранција да ће се пружити помоћ нападнутој чланици. Напад на једну државу, у овом случају Пољску, требао би да буде протумачен као напад на целу Алијансу. Пољска би морала да обавести НАТО какву реакцију сматра прикладном и каква јој је помоћ заправо потребна. Чланице НАТО-а би тада, свака за себе, одлучивале како и на који начин ће пружити помоћ. 

Завршна одредба члана пет истиче да Савет безбедности Уједињених нација мора бити хитно обавештен о мерама за одржавање мира и безбедности.

"Пре било каквог оружаног напада и свих мера које су предузете у вези са тим, Савет безбедности мора бити одмах обавештен. Такве мере ће престати када Савет безбедности предузме неопходне мере за обнављање и одржавање међународног мира и безбедности".

Уколико би НАТО предузео било какве кораке против Русије, морао би да пријави акцију Савету безбедности Уједињених нација, али, будући да је Русија стални члан Савета безбедности, има право вета.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner