Свет

Добио отказ јер је уочио "нелогичности": Бивши ревизор тужи Свету столицу

Либеро Милоне у тужби тврди да му је саветовано да поднесе оставку након што је уочио неправилности у финансијским трансакцијама Ватикана
Добио отказ јер је уочио "нелогичности": Бивши ревизор тужи Свету столицуwww.globallookpress.com © Â�Massimiliano MIGLIORATO/CPP

Први државни ревизор у историји Ватикана Либеро Милоне поднео је тужбу против Свете столице у којој наводи да је отпуштен након што је открио одређене финансијске неправилности.

У тужби поднесеној прошле недеље, бивши ревизор и његов заменик Ферућо Панико траже одштету у вредности од 9,3 милиона евра, преноси Ројтерс.

Портпарол Ватикана је одбио да коментарише тужбу.

Милоне, који је био извршни директор међународне корпорације "Делоат" у Италији, постао је 2015. године први државни ревизор у историји Ватикана, услед намере папе Франциско да уреди финансије Ватикана и учини их транспарентнијим.  

Кардинал Анђело Бекију, тада друга најважнија особа у Ватикану, саветовао је ревизору 2017. године да поднесе оставку.

Бекију је тада изјавио за Ројтерс да је Милоне "прекршио сва правила и шпијунирао своје надређене у њиховим приватним животима".

Милоне је негирао оптужбе, наводећи да је тражио информације на које има право као државни ревизор.

Папа Франциско сменио је Анђела Бекија 2020. године са позиције кардинала. Бекију је један од десет оптужених којима се у Ватикану суди за корупцију, проневеру и куповину некретнина у Лондону. Сви оптуженици негирају оптужбе.

Кабинет јавног тужиоца Ватикана саопштио је да је поново отворена истрага о догађајима који су претходили Милонеовој оставци 2017. године.

Бекију је одбио да коментарише Милонеову тужбу, и уместо тога је подсетио на своју претходну изјаву, када је тврдио да је папа наредио отпуштање бившег ревизора, па је Бекију само проследио поруку.

Адвокати Анђела Бекија су изјавили да је Милоне у тужби изнео "потпуно неосновану реконструкцију" догађаја.

Милоне је у уторак изјавио да је на почетку свог мандата имао добре односе са папом и да га је информисао о свему што би сазнао, али да се то променило 2016. године када је затражио додатне информације од Бекија о некретнинама у Лондону.

image
VV inauguration
banner