Свет

Нови акциони план ЕУ: "Војна мобилност" по моделу Тројног пакта

По плану Европске комисије, НАТО трупе за транспорт у правцу Русије слободно могу да користе саобраћајну инфраструктуру Западног Балкана
Нови акциони план ЕУ: "Војна мобилност" по моделу Тројног пактаwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Европска комисија представила је Акциони план за војну мобилност, који између осталог предвиђа и да НАТО слободно може користити саобраћајну инфраструктуру Западног Балкана за транспорт војних трупа и опреме. 

Постојећи план из 2018.године, како је наведено, унапређен је услед "кризе" на спољним границама ЕУ изазване руском војном операцијом у Украјини.

Тактика Уније за "унапређење војне мобилности" непријатно подсећа на Протокол о приступању некадашње Краљевине Југославије Тројном пакту од 25. марта 1941. којим је Хитлерова Немачка желела да својим трупама обезбеди неометан пролаз кроз Србију ка истоку.

И овога пута идеја је да једна војна алијанса са Запада слободно користи балканску транспортну инфраструктуру.

А исти је и разлог због кога западне силе убрзавају своју војну машинерију, једино што се тај разлог данас назива Руска Федерација а не Совјетски Савез.

Оправдање за доношење овог плана јесте да ће се европским оружаним снагама, у сарадњи са НАТО, омогућити да боље и брже реагују на "кризе" на спољним границама Уније и шире.

План се зато фокусира на побољшање транспортне инфраструктуре, дигитализацију административних процеса, заштиту од сајбер напада и других хибридних претњи, као и решавање ризика повезаних са директним страним улагањима у критичну инфраструктуру.

А део плана који се односи на период до 2026.године јесте и "јачање сарадње са НАТО-ом и кључним стратешким партнерима, као што су САД, Канада и Норвешка, уз промовисање повезаности и дијалога са регионалним партнерима и земљама из процеса проширења као што су Украјина, Молдавија и Западни Балкан."

Уз то, Европска комисија јасно на сајту каже да овим документом не уређује само војно кретање унутар Уније, већ да циља и на земље у свом окружењу.

Заправо, недвосмислено је наведено да се документ доноси како би се "повећала војна мобилност оружаних снага унутар и изван Уније након војне агресије Русије на Украјину". 

"План војне мобилности је подршка државама чланицама и партнерима кад је реч о транспорту трупа и њихове опреме. Омогућава бољу повезаност и заштиту инфраструктуре, истовремено поједностављујући регулаторна питања. Ојачаће сарадњу са НАТО-ом и промовисати повезаност и дијалог са кључним партнерима", навела је Европска комисија.

И план из 2018.године требало је да обезбеди брзо и неометано кретање војног особља, материјала и средстава и то - и у унутар и изван ЕУ, али је доношење нове верзије документа, како и сама ЕК каже, "погурано" баш специјалном војном операцијом у Украјини.

image