Свет

"Шпигл": Како се објашњава успех АфД-а на изборима у Немачкој

У Баварској је АфД заузела треће место, у Хесену је остварила до сада најбољи резултат и постала друга најјача партија
"Шпигл": Како се објашњава успех АфД-а на изборима у НемачкојGetty © Omer Messinger / Stringer

Дуго се чинило да су велики успеси Алтернативе за Немачку (АфД) ограничени на исток, али сада екстремно десничарска партија такође тријумфује и на западу а то је прекретница за њено вођство, пише немачки "Шпигл".

Избори у Хесену и Баварској ће вероватно бити прекретница за странку екстремне деснице. Пре годину дана изгледало је као да ће АфД постати партија на истоку и потонути у безначајност на западу. У Шлезвиг-Холштајну је чак "излетела" из покрајинског парламента у мају 2022. године. 

Рекордни изборни резултати долазе у тренутку када безбедносни органи све више упозоравају на АфД.

Шеф немачке обавештајне агенције Томас Халденванг раније је изјавио за медије да је страначки скуп АфД-а у Магдебургу још једном доказао њихову процену да унутар странке постоје јаке антиуставне струје чији утицај наставља да расте.

Кад десничарски екстремизам није битан

То што Канцеларија за заштиту Устава третира АфД као десничарске екстремисте, гласачима ове странке тешко да је битно. То показују и анкете бирача АфД-а у Баварској и Хесену.

Према анкетама које је спровео немачки Инфратест-димап, 85 одсто испитаника у Баварској сложило се са изјавом:"Није ме брига што се нешто од тога сматра екстремном десницом, све док се баве правим темама". У Хесену се са том изјавом сложило 80 одсто.

Индиферентност је вероватно, између осталог, последица тога што су неки од гласача АфД-а и сами екстремни десничари, оцењује "Шпигл".

Избори у Баварској и Хесену показали су да АфД може да претвори своје високе бројке у анкетама у високе изборне резултате на Западу.

У Баварској је партија заузела треће место, у Хесену је остварила до сада најбољи резултат на западу и постала друга најјача партија. То значи да се национални тренд одражава и у савезним државама.

Истовремено, постоји много тога што указује на то да је десет година након оснивања АфД-а наступио ефекат навикавања.

Такође, не би смела да се занемари и чињеница да многи гласачи АфД гласају за странку из уверења. АфД је изградила своје бирачко тело и често је боља од других партија у мобилизацији својих гласача путем друштвених медија.

Миграције као успешна тема

Далеко најважније питање за гласаче АфД-а је миграциона политика. У Хесену се 92 одсто њих сложило са изјавом: "Гласам за АфД да би влада променила курс у политици азила". За 51 одсто, миграцијe су биле најважније питање у њиховој одлуци за гласање.

АфД-у је главна тема била спречавање миграција.

Оживљавање АфД-а широм Немачке у анкетама је почело у јесен прошле године. У време када су сукоб у Украјини, инфлација и страх од несташице енергије изазвали велику неизвесност међу становништвом.

Студије показују да су гласачи АфД-а генерално песимистичнији од других у погледу будућности и да се плаше свог друштвеног пада.

И у Хесену је 90 одсто гласача АфД рекло, према Инфратест-димап-у, да услови живота у Немачкој изазивају забринутост.

Како подсећа "Дојче веле", наредни избори су идућег пролећа – гласа се за Европски парламент. А онда крајем идућег лета следи гласање у источним покрајинама Бранденбургу, Тирингији и Саксонији, где је АфД према анкетама далеко најјача политичка снага.

image