Свет

Хаг: Јерменија и Азербејџан пред Међународним судом правде

Земље оптужују једна другу за кршење споразума УН-а и Међународне конвенције о елиминацији свих облика расне дискриминације
Хаг: Јерменија и Азербејџан пред Међународним судом правдеGetty © Michel Porro

Представници Јерменије и Азербејџана сукобили су се пред највишим судим УН-а, при чему је Јереван тражио од судија да приморају Баку да повуче трупе из Нагорно-Карабаха и дозволи расељеним Јерменима да се безбедно врате у отцепљени регион, наводи Франс 24. 

Саслушања у Међународном суду правде (ИЦЈ) долазе само неколико недеља након муњевите офанзиве Азербејџана са циљем преузимања контроле над спорним подручјем Нагорно-Карабаха по први пут у три деценије.

Једнодневна операција изазвала је масовни егзодус Јермена, при чему је велика већина од око 120.000 који су живели на тој територији побегла у Јерменију. 

Сецесионистичке власти Карабаха саопштиле су да ће самопроглашена република бити распуштена 1. јануара 2024. 

Јерменија је затражила од Међународног суда правде да нареди Азербејџану да "повуче сво војно и цивилно особље из свих установа у Нагорно-Карабаху".

Такође је позвала суд да осигура да се Азербејџан "уздржи од предузимања било каквих радњи које имају за последицу расељавање преосталих етничких Јермена или спречавање безбедног и хитног повратка" избеглица.

ИЦЈ одлучује о споровима између држава, али иако су његове одлуке правно обавезујуће, он нема овлашћења да их спроводи.

Земље оптужују једна другу за кршење споразума УН-а и Међународне конвенције о елиминацији свих облика расне дискриминације (ИЦЕРД).

Након септембарске војне операције, Јереван је оптужио Азербејџан да спроводи кампању "етничког чишћења" како би очистио Нагорно-Карабах од јерменског становништва.

Али Баку одлучно пориче ту тврдњу и јавно је позвао јерменске становнике те територије да остану и "реинтегришу" се у Азербејџан.

image