Свет

"Политико": Немачки посланици условљавају помоћ Мађарској

Берлин помоћ из европских фондова Будимпешти условљава реформама у домену владавине права.
"Политико": Немачки посланици условљавају помоћ Мађарскојwww.globallookpress.com © Christophe Gateau/dpa

Посланици у Бундестагу су позвали канцелара Олафа Шолца да "темељно" испита мађарске реформе у домену владавине права пре него што се донесе одлука о томе хоће ли Будимпешта добити обећану помоћ ЕУ фондова, пише "Политико".

Три странке владајуће коалиције - Шолцова Социјалдемократска партија (СПД), Зелени и Слободна демократска партија (ФДП) планирају да поднесу предлог на гласање о процени да ли мађарске реформе имају "одрживи утицај у пракси".

Државе Европске уније одлучиваће идућег месеца о суспензији око 7,5 милијарди евра из заједничких фондова намењених Мађарској, у складу са механизмом условљавања поштовањем владавине права. Дилема је да ли су антикорупционе мере које Будимпешта нуди довољне да се одустане од санкција. Поред тога, ЕУ блокира приступ Мађарске фондовима за опоравак од пандемије короне у износу од 5,8 милијарди евра захтевајући даље правосудне реформе.

Мађарски активисти за борбу против корупције упозорили су ове недеље да премијер Виктор Орбан обећањима о реформама заправо обмањује ЕУ.

"Постоје озбиљне сумње у политичку вољу мађарске владе да спроведе неопходне реформе", наводи се у захтеву посланика у који је "Политико" имао увид.

С обзиром на то да предлог подржавају три владајуће странке, које имају већину у немачком парламенту, он ће вероватно бити усвојен.

У предлогу се Европска комисија позива да "се увери" да су реформе које је предложила Мађарска довољне за решавање проблема владавине права у тој земљи. Уколико ЕК не може гарантовати да ће се то и десити, посланици од немачке владе захтевају да гласа за суспензију помоћи и да свој став промени само ако Мађарска пружи  "одговарајуће доказе" да је предузела "ефикасне мере" за решавање недостатака у поштовању владавине права.

Одлука о суспензији исплата Будимпешти биће донета гласањем у Европском савету, уколико је подржи квалификована већина. С обзиром да су Холандија, Белгија и Ирска већ отворено заузеле критичан став према Будимпешти, глас Немачке би могао бити од кључног значаја.

"Орбан не сме избегавати спровођење неопходних реформи зарад поновног успостављања владавине права у својој земљи чинећи половичне компромисе и козметичке измене. Овде никако поента није у санкционисању Орбанове владе, већ у одрживом јачању владавине права, на шта се Мађарска добровољно обавезала када се придружила ЕУ, као и о заштити буџета ЕУ од злоупотреба", истакао је посланик ФДП Михаел Линк.

image