Свет

Европска демократија и вредности: Социјалисти суспендовали чланство Роберта Фица

Овај корак је предузет након јасног одступања од вредности ПЕС-а које је показао лидер Смера Роберт Фицо, као и због забринутости изазване најавом владине коалиције између Смера и Хласа, радикално десне странке, наводи се у саопштењу Партије европских социјалиста
Европска демократија и вредности: Социјалисти суспендовали чланство Роберта Фицаwww.globallookpress.com © © Carsten Koall

Партија европских социјалиста суспендовала је странку Смер Роберта Фица која је победила на изборима и странку Хлас (Глас) Петера Пелегринија, које су у среду објавиле да су формирале владу у Словачкој.

"Овај корак је предузет након јасног одступања од вредности ПЕС-а које је показао лидер Смера Роберт Фицо. Такође, и као резултат забринутости изазване најавом владине коалиције између Смера и Хласа, радикално десне странке", наводи се образложење у саопштењу ПЕС-а.

Њихова одлука донета је дан након што су две словачке странке објавиле споразум о формирању владајуће коалиције у Словачкој, заједно са десничарском Словачком националном партијом, пише "Политико".

Суспензија Хласа, који има придружено, а не пуноправно чланство у ПЕС-у, није била предвиђена.

Стефан Левен, председник ПЕС-а и бивши премијер Шведске, у ранијем интервјуу шведским медијима запретио је да ће Фицо бити избачен због његових популистичких ставова.

Смер је већ био привремено суспендован 2006. након формирања владе са крајњом десницом.

Социјалистички посланик у Европском парламенту, Педро Маркес, раније је рекао да ће његова група у Европском парламенту, Социјалисти и демократе, деловати у складу са ПЕС-ом.

Ова група ће се састати у уторак у Стразбуру да разговара о суспендовању три словачка члана из њихове групе.

"Недавни јавни коментари и ставови лидера партија Смер и Хлас у вези са руским ратом против Украјине, миграцијама, владавином права и ЛГТБ+ заједницом изазвали су озбиљну забринутост и за њих нема места у напредњачкој породици", наводи се у саопштењу групе.

Катарина Рот Невејалова, чланица Европског парламента из Смера која је учествовала у разговорима у четвртак, рекла је да је одлука ПЕС-а очекивана. Она је тврдила да Словачка национална партија, која треба да влада са Смером и Хласом, није странка радикалне деснице, како је рекао ПЕС.

"Надамо се да ћемо доказати да је то било нетачно", рекла је она и додала да суспензија подразумева да ће Смер и ПЕС наставити дијалог и разговарати о међусобним разликама.

Смер је на изборима 30. септембра добио 23 одсто гласова, док је Хлас завршио на трећем месту са 14,7 одсто.

Избор бившег премијера Фица изазвао је узбуну у Бриселу након што је он изјавио да ће Словачка прекинути војну подршку Украјини, критиковао санкције ЕУ против Русије и давао, како се наводи, хомофобичне изјаве.

Смер, са своје стране, каже да ће наставити да помаже Украјину финансијски и хуманитарно и да странка остаје посвећена чланству у ЕУ и НАТО-у.

image