Свет

Бивши шеф МИ6: Хамас је поставио замку за Израел

Израел намамљен да нападне Газу
Бивши шеф МИ6: Хамас је поставио замку за Израел© Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Напади милитантне групе Хамас вероватно су били трик да се Израел намами да покрене скупу копнену инвазију на Газу, рекао је бивши шеф британске шпијунске агенције МИ6 Алекс Јангер.

У интервјуу за Би-Би-Си, шеф спољне обавештајне службе Велике Британије од 2014. до 2020. године рекао је да разуме и подржава право Израела да се брани али је упозорио да је to управо био циљ "непријатеља".

"Апсолутно разумем и подржавам право Израела да се брани у датим околностима и поврати кредибилитет одбране, да се тај осећај психолошке сигурности може вратити људима. Али ето у чему је ствар, не би требало да радиш оно што твој непријатељ жели да урадиш", прокоментарисао је Јангер одлуку Израела да покрене инвазију на Појас Газе после изненадног напада Хамаса.

Израел је покренуо таласе ваздушних напада на Газу након напада и окупио трупе на граници Појаса Газе како би уништили Хамас у целости, али их још увек није покренуо. "И сада је заиста очигледно да Хамас у суштини поставља замку за Израел", рекао је Јангер.

"И биће веома задовољан ако се Израел обавеже на отворену, свеобухватну копнену инвазију на Газу због обима и интензитета сукоба који би то подразумевало, и губитка невиних живота који би неизбежно уследио и радикализацију која би изазвала и до које мере ће савезнике и партнере Израела у региону довести у немогућу позицију", појаснио је.

Он је рекао да је Хамас вероватно изненађен колико је његова мисија била успешна, јер су милитанти успешно избегли израелски надзор и пробили израелску високотехнолошку безбедност границе пре него што су напредовали око 30 километара у Израел.

Високи званичник Хамаса рекао је отприлике исту ствар, подсећа "Бизнис инсајдер".

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећао је да ће уништити Хамас након напада. Али аналитичари кажу да би се израелске снаге (ИДФ) приликом инвазије на Газу, густо насељен регион којим милитантна група управља од 2007. године, суочиле са жестоким отпором Хамаса и такав напад би вероватно резултирао губитком хиљада цивила.

Постоји бојазан да би сукоб могао да се прошири ако Израел нападне Газу, а Хезболах који подржава Иран могао би да покрене нападе на Израел из Либана.

image