Свет

Хамас нехотице игра кључну улогу у поразу Украјине?

Тел Авиву недостаје муниција, а војни напори Украјине против Русије досад су били безуспешни и прескупи за Запад
Хамас нехотице игра кључну улогу у поразу Украјине?© Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Хамасова офанзива на израелске снаге не само да ће утицати на светску цену нафте него ће одлучити и исход руско-украјинског сукоба, пише уредништво војног портала "Милитари воч" на основу тога што у Вашингтону, поготово у оквиру Републиканске партије, јача иницијатива да се, у вези с недостатком муниције у Израелу, обустави помоћ кијевском режиму и преусмери напорима Тел Авива против палестинског покрета.

Израелско-палестински сукоб почео је у незгодном тренутку за украјинске снаге будући да месецима воде безуспешну и прескупу офанзиву коју махом финансира Запад а што ће повлачити још гласнија преиспитивања на тему даље војне помоћи.

Посебно треба имати у виду потенцијалну копнену операцију на Појас Газе за шта ће Израелу бити потребно исто оружје које тражи Украјина. Извештаји Си-Ен-Ена указују на то да Пентагон убрзава одбрамбену индустрију да што пре испуни израелске поруџбине, али и даноноћно ради на томе да лоцира додатна складишта муниције широм света не би ли исту што пре пребацио свом блискоисточном савезнику.

Упозорења израелске владе о "продуженој" војној кампањи против Хамаса говоре у прилог томе да ће им за то бити потребне обимне залихе муниције. Тел Авив се обавезао на то да ће "збрисати" Хамас, који му је досад заузео поједине војне базе, те отуђио део војног арсенала, укључујући и тенкове, док су Хамасови дронови уништавали бројна израелска оклопна возила.

Како наводи портал, неизвесно је у којој мери је потрошен израелски арсенал, али ће свакако расти притисак на његове одбрамбене снаге у светлу копненог напада на Појас Газе.

У тренутку када је Украјина у све лошијој позицији да постигне своје војне циљеве, преусмеравање помоћи Израелу би омогућило излаз западном блоку – да смањи своја улагања на том фронту и притисне Кијев да седне за преговарачки сто, закључује "Милитари воч".

image