Свет

Никита Михалков: Словенски свет на нишану англосаксонских ловокрадица, ако ми не издржимо нико неће!

Чувени редитељ тврди да Запад вековима покушава да истреби православни, односно руски свет који им смета да подјарме и глобализују планету
Никита Михалков: Словенски свет на нишану англосаксонских ловокрадица, ако ми не издржимо нико неће!© Палић Филм Фестивал

На нишану англосаксонских ловокрадица нашао се читав словенски свет и читав православни свет, тврди за "Вечерње новости" дoбитник Оскара, два Златна лава у Венецији, Гран прија канског фестивала, редитељ и глумац Никита Михалков који и данас дели судбину своје земље, јер и сам је под санкцијама Запада.

"Они не могу и не желе да нас поднесу. И све то објашњавају разноразним рационалним тумачењима, политичким интересима, жељом да помогну неком за наш рачун и тако даље. Али заправо су то вишевековни покушаји да истребе, у суштини, православни свет, у суштини, руски свет, зато што им не дамо мира. Својим постојањем, својим погледом на свет, својим принципима сметамо им у остварењу свог највећег сна - у подјармљивању и глобализацији света, стварању златне милијарде и претварању осталог човечанства у особље, колико год да их је потребно за опслуживање те златне милијарде", навео је познати стваралац.

Михалков додаје да није тачно "да смо се сада нашли на мети ловокрадица", већ да "смо то увек били".

"Сматрам да је управо почетак специјалне војне операције постао катализатор у процесу схватања ко је ко у овој причи. Да бисмо разумели који су наши, а који су туђи. Да бисмо разумели колико снага постоје и унутар, и ван наше земље, који су спремни на све да би нас истребили и лишили права на живот по законима, по којима морамо да живимо, желимо да живимо, и по којима нам је Спаситељ завештао да живимо", указао је Михалков.

Огроман број људи на свету, према његовом мишљењу, "без обзира на континент, вероисповест, националност, облик очију, боју коже", данас у нади и страху прати како ће се завршити "ова битка".

"Јер, ако не будемо издржали - нико неће издржати, и свет ће дуги период прекривати фатална помрачина издаје Христових заповести", истакао је саговорник "Вечерњих новости".

Запад се, према његовим речима, понаша не само глупо, већ и врло наивно.

Ако његов глас толико узрујава моћнике, потреса их и плаши и тера да доносе одлуке о увођењу санкција, Михалков закључује да је Запад рањив.

"Значи да је свака истина за Запад погубна, значи да је Западу потребно да све време буде на опрезу, и све време да тражи и зачепљује уста онима који могу имало да сруше те митове и лажи које Запад шири да би словенски свет приказао као непријатеља", прокоментарисао је Михалков санкције које су му уведене, додајући да су он и Емир Кустурица у "истом рову".

Чињеницу да се упркос свим признањима нашао на црној листи, овај почасни грађанин Београда види "као веома здрав подстицај".

"Бити почасни грађанин Београда није само част, већ је врло везано за мој лични однос према овом напаћеном граду, који су растргли, бомбардовали и спалили у мирно време натовски злочинци, који су себи то дозволили без икаквих разлога, осим личних интереса англосаксонаца, да растргну словенски народ, и да, у принципу, донесу тако страшну несрећу целом Балканском полуострву. Зато је бити почасни грађанин овог напаћеног града за мене заиста велика част", истакао је Михалков.

На питање због чега словенски човек данас живи и чему се нада, редитељ наводи да бити очајан и утучен за православног човека значи чинити смртни грех.

"У сваком случају, убеђен сам да вера увек треба да сачува човека од очаја и утучености. Веома ми се допада фраза, не сећам се чија је, чини ми се неког од пољских писаца. Каже да је слобода потпуно поверење у Бога. Није чак вера, него поверење у Бога. То је оно што се зове 'Оче, у руке Твоје предајем дух свој'. У том смислу опстанак и снага православног духа су, по мом мишљењу, изнад свих рационалних размишљања које нам може понудити западни свет", истакао је Михалков.

Награђивани уметник тврди да је, оно друштво чије се благостање дефинише количином и квалитетом задовољства осуђено на уништење.

"Не кажем да се треба свега одрећи, живети у шуми, ићи у опанцима и јести само сув хлеб. Потпуно је природно да сваки човек жели да живи у благостању, има удобан живот, да се добро облачи и тако даље, али свеједно постоје ствари које морају бити фундаменталне. У принципу, сва питања човечанства се могу пронаћи чак само код Пушкина. Зато што је он за својих 37 година проживео толики број живота и толико је питања које је поставио. Бар једно од питања је: 'Дар непроцењив, дар случајан, живот, зашто ли си ми дат?' Ето, у једној реченици је сабрана апсолутно цела филозофија руског и православног света", закључио је Михалков.

Он је поручио и да у Србију жели да дође са представом "12", у којој и лично игра.

"То је веома озбиљна представа, која поставља врло важна, озбиљна питања и из неког разлога ми се чини, можда грешим, али желим да верујем у то да ће ова представа бити потребна српским гледаоцима исто као што је и нашој публици у мојој огромној земљи", нагласио је саговорник "Вечерњих новости".

image
VV inauguration
banner