Свет

Пиши пропало: Како је Бајденова посета Израелу уништила амерички имиџ посредника у кризама

САД нису у стању да буду непристрасан и одговоран посредник, сматрају аналитичари
Пиши пропало: Како је Бајденова посета Израелу уништила амерички имиџ посредника у кризама© Tanjug/Miriam Alster/Pool Photo via AP

Покушај Џозефа Бајдена да искористи свој пут на Блиски исток да интервенише у израелско-палестинском сукобу увек је био коцка, а бомбардовање болнице за шта се обе стране међусобно оптужују, још више му је отежало ситуацију.

Аналитичари за "Глобал тајмс" кажу да ће Бајденов циљ да демонстрира међународно вођство САД и представи се као ефикасни посредник у овом нестабилном времену, вероватно пропасти.

Док су Уједињене нације и Кина осудили напад на болницу и позвали на хитан прекид ватре и заштиту цивила, а Хамас и Израел се међусобно оптуживали, Бајден је слетевши у Тел Авив, док је дим од бомбардовања још лебдео у ваздуху, отворено стао на страну Израела рекавши да је експлозија у болници у Гази дело "другог тима". Потом је поручио да је у Тел Авиву "из једноставног разлога – жели да народ Израела и људи света знају где стоје САД" и да се постара да Израел има оно што му је потребно да се брани.

Ужасно бомбардовање је учинило ситуацију још нестабилнијом, а посредовање још мање могућим, рекао је за "Глобал тајмс" Динг Лонг, професор на Институту за блискоисточне студије Шангајског универзитета за међународне студије.

За Бајдена је одувек био изазов да уравнотежи своју подршку Израелу са својим акцијама за решавање погоршане хуманитарне ситуације у ратној зони. Али Бајденова једнострана подршка Израелцима док се дим из бомбардоване болнице још видео додатно је ојачала имиџ Америке као "неефикасног и неодговорног посредника", приметио је Динг.

Кинески аналитичари кажу да је Бајденов циљ да постигне дипломатске поене и демонстрира међународно лидерство САД у овом нестабилном тренутку изгубљен случај.

Још горе, непосредно пре него што је Бајденов авион полетео за Тел Авив, самит у Аману је изненада отказан. Би-Би-Си, позивајући се на министра спољних послова Јордана, наводи да је Аман заузео став да је састанак вредан одржавања само када су стране на истој страни да окончају "рат и масакре Палестинаца".

Да самит није отказан, Бајден би се састао са јорданским краљем Абдулахом, председником Египта Абдулом Фатахом ал-Сисијем и палестинским лидером Махмудом Абасом. Динг је рекао да је ово "брука" за Бајдена, јер показује да земље региона немају поверења у његову способност да буде непристрасан посредник и да прекине брутални сукоб, што додатно слаби његове шансе да се избори са кризом кроз преговоре са регионалним лидерима.

Без обзира на ситуацију, Бајденов избор да директно стане уз Израел неће помоћи у хлађењу регионалних тензија, већ ће изазвати нове сукобе, сматра експерт.

Иако показују солидарност са Израелом, САД нису спремне да стварно учествују у израелској војној акцији, већ углавном настоје да одврате Иран и Хезболах. САД такође страхују да ситуација измиче контроли, а ако се то догоди, то би могло додатно да утиче на постојеће присуство САД на Блиском истоку, каже Лиу Вејдонг, научни сарадник Института за америчке студије Кинеске академије друштвених наука.

Бајденова администрација жели да подржи Израел како би Израел могао да изврши утицај на јеврејску заједницу у САД, чиме би се створила релативно повољна атмосфера за изборе следеће године, рекао је Лиу за "Глобал тајмс".

На основу тренутне ситуације, ризик од ескалације постоји, кажу кинески аналитичари.

Конфликт ескалира јер Израел тренутно усваја агресивнију офанзивну политику, а то је да потпуно искорени Хамас и спречи га да остане у појасу Газе. Израел ће морати да сноси терет међународне моралне одговорности и да повећа политичку цену својих војних акција у Појасу Газе. Међутим, упркос притиску међународне заједнице, војне операције Израела неће престати, кажу аналитичари.

image