Свет

Сусрет Сија и Бајдена на Балију: Једна Кина, двосмислена Америка и велика очекивања

Односи Кине и САД, као једни од глобално најважнијих, обремењени су до сада невиђеним потешкоћама што осећа читав свет
Сусрет Сија и Бајдена на Балију: Једна Кина, двосмислена Америка и велика очекивањаwww.globallookpress.com © © Wiktor Dabkowski

Око принципа "једне Кине" нема цењкања, то је срж кинеских виталних интереса, те су стога двосмислене изјаве САД када је у питању Тајван и било каква подршка његовој независности недопустиви, наводи се у уредничкој колумни кинеског "Глобал тајмса" уочи састанка двојице председника, кинеског и америчког. 

То што ће на самиту Г20 на Балију председник Народне републике Кине Си Ђинпинг и амерички председник Џозеф Бајден сести заједно да разговарају само по себи је позитиван сигнал који би требало да спусти тензије између две земље. Сусрет се описује као важан за цео свет.

Односи Кине и САД, као једни од глобално најважнијих, обремењени су до сада невиђеним потешкоћама што осећа читав свет, па се међународна заједница нада позитивном исходу састанка за који историјску одговорност имају две супер-силе, констатује се у коментару.

Анализирају се и могуће теме у предстојећем разговору два председника, САД предлажу да се утврди шта су "црвене линије" које земље, њене "заштитне ограде", о чему је говорио и председник Бајден.

"Ми смо то схватили овако: тежња је да се избегне оштра конфронтација или чак конфликт између Кине и САД. Желимо да верујемо да САД неће да се кинеско-амерички односи даље погоршавају док не западну у ћорсокак. Као земља која прати пут мирног развоја, Кина није вољна да буде умешана у сукоб са било којом државом", пише "Глобал тајмс".

Износи се став да је погоршање кинеско-америчких односа у потпуности изазвано погрешном перцепцијом и понашањем неких људи на америчкој страни, а да "избегавање конфликта Кине и САД", не би требало да буду празне речи.

Вашингтон би требало да предузме конкретне кораке, а што се тиче Пекинга "непрекорачива" црвена линија без сумње је поштовање принципа једне Кине. Проблем је што ова врло јасна и недвосмислена дефиниција постаје двосмислена када је у питању САД, што чини да се кинеска страна осећа да су црвене линије и заштитне ограде само ту да би ограничиле кинеску одбрану њених виталних интереса, наводи се у тексту "Глобал тајмса".

"Питање Тајвана је у сржи виталних интереса Кине, а принцип једне Кине је основ на којем треба да почивају кинеско-амерички односи. Нема места цењкању. Чињенице показују да је америчко схватање кинеских црвених линија далеко од одговарајућег", пише кинески медиј.

Они цитирају саветника за националну безбедност САД Џејка Саливена који је изјавио да ће САД обавестити о састанку два председника Тајван изражавајући уверење да ће тајванске власти бити "врло безбедне и опуштене". Такав став високих америчких званичника озбиљно нарушава принцип једне Кине.  

"Једини начин да се људи на Тајвану осећају 'безбедно и опуштено' јесте да се одустане од било какве подршке и охрабривања тајванске независности. САД морају да схвате да је по питању Тајвана, мирно решење неспојиво са сецесионистичким покушајима", упозорава се у колумни.

Кинеска жеља да унапреди односе са САД је искрена, док је њен став према очувању својих виталних интереса чврст. Кина ће развијати односе са САД у складу са три принципа која је представио председник Си: међусобно поштовање, мирна коегзистенција и обострано корисна сарадња.

"Надамо се да ће Вашингтон заузети одговоран став и наћи се с Кином на пола пута", закључује "Глобал тајмс".   

image