Свет

Блумберг: Покушаји САД да ослободе таоце одлажу израелску инвазију

Према израелским изворима, без обзира на судбину талаца, сада је неопходно да Израел демонстрира силу
Блумберг: Покушаји САД да ослободе таоце одлажу израелску инвазијуwww.globallookpress.com © Krisztian Elek

Подршка Израела дипломатским напорима САД за ослобађање талаца може одложити или променити израелске планове о копненој инвазији на Газу, извештава "Блумберг".

Израел подржава дипломатске напоре САД да Хамас ослободи таоце из Газе, што би могло да одложи копнену инвазију, тврде неименовани извори упознати са преговорима.

Ослобађање талаца постало је посебно актуелно када су америчка мајка и њена 19-годишња ћерка из Чикага ослобођене уз посредовање Катара.

Рекордан број израелских резервиста позван је у израелску војску, по свој прилици због копнене офанзиве на Појас Газе. Према израелским изворима, без обзира на судбину талаца, сада је неопходно да Израел демонстрира силу.

Међу 210 талаца је више од 20 адолесцената и више од 20 старијих од 60 година, саопштила је израелска војска.

У суботу је Хамасово оружано крило издало саопштење у коме се тврди да је понудило да ослободи две Израелке искључиво "из хуманитарних разлога", али да је Израел одбио да их преузме. Канцеларија израелског премијера је ту изјаву означила као "пропаганду" и саопштила да ће "наставити да покушава да на сваки начин врати све киднаповане и нестале."

"Једини разлог зашто су оне ослобођене је притисак на Хамас и његове спонзоре", изјавио је Офир Фалк, помоћник премијера Бењамина Нетанијахуа. "Притисак ће се појачавати све док сви таоци не буду ослобођени. Али ништа неће променити нашу одлучност да поразимо Хамас."

САД имају велики утицај на војне планове Израела. Вашингтон је до сада послао два носача авиона у Медитеран, а председник Џозеф Бајден и његови сарадници су прошле недеље присуствовали састанцима израелског ратног кабинета.

На питање посланика зашто Израел дозвољава САД да се мешају, министар одбране Јоав Галан је рекао: "Не можемо да прихватимо америчку подршку а да одбијемо њихове хуманитарне захтеве."

Како је изјавио израелски министар спољних послова Ели Коен: "Они разумеју да смо недавно проживели велику трагедију и понашају се као пријатељи."

image