Свет

Напетост на азијском континету: Тајван у паници због 36 кинеских борбених авиона

Министарство одбране Тајвана саопштило је да је 36 кинеских борбених авиона и летело у близини Тајвана и да је десет летелица прелетело средишњу линију која раздваја острво од копна
Напетост на азијском континету: Тајван у паници због 36 кинеских борбених авионаwww.globallookpress.com © Yu Hongchun

Тајванско Министарство одбране у саопштењу наводи да је 36 кинеских борбених авиона и бомбардера летело у близини Тајвана, а је да је у току јучерашњег дана прелетело средишњу линију која раздваја острво од копна у Тајванском мореузу, укупно десет летелица, објавила је агенција Танјуг.

Војска Тајвана је, према наводима министарства, уочила четири ловца Џенгду Ј-10, противподморнички борбени авион И-8 и три бомбардера Х-6 југозападно од острва, напомињући да су откривена и три кинеска дрона.

Кинески министар одбране Веи Фенге јуче је изјавио да ће се Кина "борити до краја" како би спречила Тајван да прогласи независност.

"Они који наставе да се залажу за независност Тајвана са циљем поделе Кину, сигурно неће постићи свој циљ. Нико никада не треба да потцени одлучност и капацитет кинеских оружаних снага да очувају свој територијални интегритет", рекао је он.  

Веи Фенге је ову изјаву дао дан након тврдње америчког министра одбране Лојда Остина да су војне активности Пекинга у близини Тајвана "провокативне и дестабилизујуће".

Тензије између Тајване и Кине нагло су порасле почетком августа када је председавајућа Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси посетила глави град Тајвана Тајпеј. Њена посета изазвала je оштре осуде у Пекингу, a Кина је тада упутила претњу тајванским властима, упозоравајући да ће употребити сва неопходна средства како како би заузела острво. Кинеске власти су долазак Ненси Пелоси окарактерисале као мешање САД у унутрашња питања Кине.

image
VV inauguration
banner