Свет

САД преговарају са Тајваном о заједничкој производњи оружја

У новој провокацији усмереној против Пекинга, Вашингтон и Тајпеј намеравају да убрзају трансфер америчког наоружања на острво
САД преговарају са Тајваном о заједничкој производњи оружја© Фото Танјуг/АП

Бајденова администрација разматра план o заједничкој производњи оружја са Тајваном, тврде три извора јапанског листа "Никеи" упозната са овим планом, а његов циљ је да су повећају производни капацитети за наоружање пројектовано у САД, да се убрза његов трансфер и ојача одвраћање Кине.

Вест о могућој сарадњи Вашингтона и Тајпеја у производњи оружја објављена је док траје 20. конгрес Комунистичке партије Кине. У говору на отварању конгреса у недељу, говорећи о тајванском питању председник Кине Си Ђинпинг рекао је: ”Никада нећемо обећати да ћемо се одрећи употребе силе, и задржавамо право да предузмемо све потребне мере. Ово се односи искључиво на мешање спољних сила.”

"Последњих година дошло је до промене у приступу Пекинга Тајвану", оценио је амерички државни секретар Ентони Блинкен у понедељак у Калифорнији.

"Донета је фундаментална одлука да статус кво више није прихватљив јер је Пекинг одлучан да настави уједињење са Тајваном у много краћем временском року. Очекује се да ће кинески председник Си Ђинпинг добити трећи мандат лидера на 20. конгресу Комунистичке партије, који ће трајати до 22. октобра, а то би могло додатно појачати војни притисак Кине на Тајван", изјавио је Блинкен.

image