Свет

Бајден стигао на Бали: "САД не траже никакав сукоб"

Бајден сматра да постоји жестока конкуренција између Сједињених Америчких Држава и Кине, али та конкуренција не би требало да се претвори у сукоб или конфронтацију, рекао је Џејк Саливен
Бајден стигао на Бали: "САД не траже никакав сукоб"www.globallookpress.com © Oliver Contreras - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден стигао је на индонежанско острво Бали, где ће учествовати на самиту Групе 20 најразвијенијих економија света (Г20).

Очекује се да ће се Бајден састати са кинеским председником Си Ђинпингом и другим лидерима како би покушали да реше низ геополитичких питања, укључујући сукоб у Украјини, напетости у Тајванском мореузу и прехрамбену, енергетску и климатску кризу.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен поручио је да би двојица лидера требало да се састану на маргинама самита Г20 на Балију ове недеље, што ће бити њихов први сусрет лицем у лице откако је Бајден преузео дужност председника, пренео је Ројтерс.

Саливен је оценио да би састанак могао да потраје неколико сати.

"Председник сматра да постоји жестока конкуренција између Сједињених Америчких Држава и Кине, али та конкуренција не би требало да се претвори у сукоб или конфронтацију", рекао је Саливен новинарима.

"Та питања треба решавати одговорно, а постоје и области у којима можемо да радимо заједно", истакао је он.

Бајден уочи састанка са Сијем: Линије комуникације са Кином остају отворене

Председник Сједњињених Америчких Држава Џозеф Бајден изјавио је данас, на самиту Источне Азије у Пном Пену, да ће линије комуникације са Кином остати отворене, чак и док се две земље такмиче, како би се осигурало да не уђу у сукоб, саопштила је Бела кућа.

Дуго очекивани састанак долази пошто су односи између две земље пали на најнижи ниво у последњих неколико деценија, наводи Ројтерс.

"Знам да долазим јачи, али ми то није потребно. Знам Си Ђинпинга, провео сам више времена са њим него било који други светски лидер", рекао је Бајден новинарима у Камбоџи.

Он је указао да је увек водио искрене разговоре са кинеским председником, те да никада "нема погрешне процене о томе где свако од нас стоји."

Бајден је изразио наду да ће изградити основ за односе са Кином. Он је недавно рекао да није вољан да направи било какве фундаменталне уступке када се састане са Сијем, као и да жели да оба лидера поставе своје "црвене линије" и реше области сукоба.

Како се наводи у саопштењу Беле куће, мало је вероватно да ће састанак донети конкретне резултате и не очекује се заједничка изјава, али би могао да помогне у стабилизацији односа који је обележен растућим тензијама.

image