Свет

Америка забринута: Бајден ће упозорити Сија на опасност од Северне Кореје

САД су забринуте да Северна Кореја планира да настави са тестирањем нуклеарне бомбе први пут од 2017. године и верују да Кина и Русија имају капацитет да убеде Пјонгјанг да то не учини
Америка забринута: Бајден ће упозорити Сија на опасност од Северне Корејеwww.globallookpress.com © Lan Hongguang/Xinhua

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден упозориће кинеског лидера Си Ђинпинга на састанку у понедељак да ће континуирана трка Северне Кореје у развоју наоружања довести до појачаног војног присуства САД у том региону, саопштила је Бела кућа.

Ројтерс наводи да су САД забринуте да Северна Кореја планира да настави са тестирањем нуклеарне бомбе први пут од 2017. године и верују да Кина и Русија имају капацитет да убеде Пјонгјанг да то не учини.

Бајден и Си требало би да се састану наредне недеље на маргинама самита Г20 у Индонезији, на острву Бали.

Саветник за националну безбедност Беле куће Џејк Саливен поручио је да ће Бајден рећи Сију да је Северна Кореја претња, не само Сједињеним Државама и савезницима Јужној Кореји и Јапану, већ претња миру и стабилности у целом региону.

"Уколико Пјонгјанг настави да иде овим путем, то ће просто значити још већу војну присутност Америке", рекао је Саливен новинарима у авиону током Бајденовог путовања у Камбоџу.

Оценио је да "Кина има интерес да одигра конструктивну улогу у обуздавању најгорих тенденција Северне Кореје", али да је на Пекингу да донесе одлуку шта ће урадити.

Иако су Кина и Русија подржале пооштрене санкције Уједињених нација након последње нуклеарне пробе Северне Кореје 2017. године, у мају су ставиле вето на настојање Сједињених Америчких Држава да уведу додатне казне због обновљених лансирања балистичких пројектила.

Амерички званичници оптужили су обе земље да су омогућиле Пјонгјангу програме ракета и бомби јер нису нису правилно спровеле санкције Савета безбедности УН.

Високи амерички дипломата задужен за источну Азију Данијел Расел недавно је рекао да би Кина напослетку могла да постане ограничавајући фактор.

"То би могло да се догоди уколико би Пекинг осетио да је његова безбедност директно угрожена, не само због способности Северне Кореје, већ и од гомилања америчких и савезничких снага" изјавио је он за Ројтерс.

Дан пре састанка са председником Кине, Бајден ће се у Камбоџи сусрести са јапанским премијером Фумиом Кишидом и председником Јужне Кореје Јун Сук-јеолом како би разговарали о начинима за "обуздавање нуклеарног програма" Северне Кореје. Бајден, такође, планира да са њима дискутује о питањима која ће поставити Сију.

Везе САД са Кином су на најнижем нивоу у последњих неколико деценија, а Саливен је објаснио да је циљ састанка "да ограничи погоршање веза", али да ће Бајден бити искрен у погледу забринутости у вези Тајвана и људских права. Истиче да се председник САД нада да ће састанак са кинеским колегом омогућити још личних сусрета.

"Бајден ће тражити појашњење ставова. Мислим да он ово не види као крај, већ почетак низа ангажмана који ће укључивати још састанака двојице лидера."

Нови гаф председника САД

Председник САД Џозеф Бајден данас је Камбоџу, која је домаћин међународног самита АСЕАН, назвао Колумбијом.

"Сада када смо поново заједно овде у Камбоџи, радујем се постизању још већег напретка него што смо већ постигли и желим да се захвалим премијеру Колумбије на његовом вођству као председавајућем АСЕАН-а и што је угостио све нас", рекао је Бајден током сусрета са својим колегама из АСЕАН-а у Пном Пену, пренео је Ројтерс.

Он је, мислио на премијера Камбоџе Хуна Сена, који тренутно председава 10-чланим регионалним блоком.

Ово није једини лапсус америчког председника. Он је недавно, када је говорио о евакуацији трупа са западне обале реке Дњепар, надомак града Херсона, тај град назвао Фалуџом, градом у Ираку у коме су се водиле крваве битке током америчког војног присуства у тој земљи.

image