Свет

Демократе љуте на Маска позивају на истраге и траже одговоре

Званичници из редова Демократске странке забринути су због кршења правила приватности и заштите безбедности корисника, док Маск констатује да је под неправедним нападима због објаве дан уочи међуизбора
Демократе љуте на Маска позивају на истраге и траже одговореNone © Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Званичници из редова америчке Демократске странке са пажњом анализирају ових дана пословне потезе и објаве Илона Маска у вези са компанијом "Твитер" и радом ове друштвене мреже коју је купио пре две недеље.

Демократе желе одговоре на то шта је нови власник учинио по питању безбедности података и заштите приватности на популарној друштвеној мрежи, пише бриселски "Политико".

Наводи се да је забринутост изазвала најава масовних отказа у компанији, одлазак великих оглашивача, сумња да се крше федерални прописи, као и хаотично увођење нове услуге за верификацију налога које је изазвало појаву бројних лажних налога великих компанија, славних личности и политичара.

"Маск је рекао да ће радити на заштити корисника, али видели смо управо супротно", рекла је Џен Шаковски, која председава конгресним телом за заштиту потрошача.

Компанија је већ плаћала казне због кршења споразума са Федералном трговинском комисијом (ФТЦ) који се односе на безбедности и приватност корисника, а ово регулаторно тело саопштило је, после појаве бројних лажних налога, да са "великом забринутошћу" прате шта се дешава у "Твитеру".

"Маск је лично одговоран јер је купио Твитер, приватизовао га, и свесно одлучио да прекрши споразуме у којима се Твитер обавезао беспоговорно да ће штити приватност података корисника", рекла је Шаковски.

Сенатор из редова демократа, Ед Марки истакао је да је "Твитер" на условној слободи због кршења приватности и затражио одговоре од Маска о таласу верификованих, а уствари лажних налога, од којих је један носио и Маркијево име.  

"Сваког дана та компанија подстиче хаос који прети добробити корисника. ФТЦ има обавезу да осигура да 'Твитер' и његово руководство испуњавају своје законске обавезе и уговоре са регулаторима", истакао је Марки.

Осим проблема приватности, демократе желе да се испитају и финансије. Сенатор Крис Марфи затражио је да влада истражи наводну умешаност Саудијске Арабије у куповину компаније. Подсећа и на речи америчког председника Џозефа Бајдена да везе Маска са страним државама треба преиспитати.

Илон Маск је дан пре гласања на америчким међуизборима твитовао да би било добро да републиканци победе јер је "двостраначка" влада најбоља за земљу.

Недавно је написао да је под неправедним нападом водећих демократа и да само жели владу која ће радити у интересу већине Американаца.

На Твитеру је поделио и текст у којем се износе ласцивне оптужбе на рачун мужа председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси, Пола Пелосија, и доводи се у питање полицијски извештај о нападу на њега у њиховом дому.

image
VV inauguration
banner