Свет

Орбан: Поносан на контакт с Путином; Мађарска ће блокирати слање новца Кијеву из буџета ЕУ

Како је рекао мађарски премијер, тренутни предлог се своди само на "хајде да дамо још новца" и нема јасно политичко оправдање, те га Будимпешта зато неће подржати
Орбан: Поносан на контакт с Путином; Мађарска ће блокирати слање новца Кијеву из буџета ЕУ© Tanjug/Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је у четвртак да је поносан на своје контакте са руским председником Владимиром Путином, којег је срео у Кини на десетогодишњици иницијативе Појас и пут.

"Желели бисмо да учинимо све да имамо мир. Зато држимо отворене све комуникационе линије према Русима, иначе неће бити шансе за мир. Ово је стратегија, поносни смо на то", рекао је Орбан новинарима, на самиту 27 лидера земаља ЕУ у Бриселу.

Како је истакао, Мађарска једина у ЕУ говори о миру и у име мира, а који би, како каже, био у интересу свих у Европи, преноси Ројтерс.

Мађарска ће блокирати новац за Украјину без доброг образложења

Мађарска ће блокирати издвајање додатног новца Украјини из буџета ЕУ све док не види јасно оправдање за ову меру, а не само предлог да се "да више новца", такође је истакао мађарски премијер.

Он је рекао да је Европска комисија дала предлог да се од земаља чланица прикупи додатни новац у буџет ЕУ, како би се потом наменио за прихватање миграната из Украјине, преносе РИА Новости.

"Мађарски став је јасан: ми не подржавамо миграцију у овом облику и не желимо да дајемо новац мигрантима. И не желимо да дајемо Украјини више новца док не видимо јасно оправдање за овај предлог. Ономе што имамо пред нама сада недостаје професионална политичка суштина; своди се само на 'хајде да дамо више новца'. Ово неће успети. За сада то одбијамо", рекао је Орбан новинарима.

Будимпешта спремна за разговоре о 500 милиона за Кијев из Европског мировног фонда

Мађарска је спремна на договор са Украјином о издвајању 500 милиона евра из Европског мировног фонда за куповину оружја Кијеву, али за то у Будимпешту мора доћи делегација украјинске Националне агенције за борбу против корупције (НАПЦ), напоменуо је Орбан.

"Чекамо да украјинска делегација стигне у Будимпешту да разговара о овом питању. Отворени смо и спремни да направимо договор", рекао је Орбан новинарима пре почетка самита ЕУ.

image