Свет

Плаше се напада у стилу "Хамаса": Заједничке војне вежбе Јужне Кореје и САД

У војним вежбама учествују 5.400 јужнокорејских и америчких војника, 300 артиљеријских система, 1.000 возила и део опреме ратног ваздухопловства
Плаше се напада у стилу "Хамаса": Заједничке војне вежбе Јужне Кореје и САД© Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon

Војска Јужне Кореје је објавила да са америчким трупама изводи вежбе бојевом муницијом како би појачале капацитете да одговоре на потенцијалан "напад у стилу Хамаса" из Северне Кореје, саопштила је данас војска Јужне Кореје.

Ове две земље редовно одржавају заједничке вежбе, али овонедељне су уследиле су након што је напад палестинске милитантне групе 7. октобра на Израел покренуо безбедносни аларм у Јужној Кореји, која са Северном Корејом има најутврђенију границу на свету, наводи АП.

Агенција додаје да експерти указују да севернокорејска далекометна артиљерија може да испали око 16.000 метака за сат времена у случају конфликта, што представља озбиљну претњу за Сеул, који се налази на свега 50-ак километара од границе са Северном Корејом.

У тродневним вежбама које су почеле у среду учествује 5.400 јужнокорејских и америчких војника, 300 артиљеријских система, 1.000 возила и део опреме ратног ваздухопловства, саопштила је војска Јужне Кореје.

Како је наведено, вежбе укључују ударе усмерене да "уклоне изворе непријатељских артиљеријских провокација дугог домета у раном року".

Северна Кореја није одмах одговорила на вежбе.

АП наводи да Јужна Кореја и Сједињене Државе проширују своје редовне војне вежбе, суочене са "напредујућим нуклеарним програмом Северне Кореје".

Од прошле године Северна Кореја је извршила више од 100 ракетних тестова, од којих су неки симулирали нуклеарне нападе на Јужну Кореју и САД.

image