Свет

Кијев избацује западне медије из "ослобођеног" Херсона јер је - опасно (ВИДЕО)

На Твитеру се појавио снимак телевизије Си-Ен-Ен на ком се види фашистичко поздрављање у Херсону
Кијев избацује западне медије из "ослобођеног"  Херсона јер је - опасно (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Preš Office via AP

Украјинска војска саопштила је да је укинула акредитације за неколико страних и домаћих новинара зато што су извештавали без дозволе из Херсона, одакле су се руске снаге повукле прошле недеље.

Међу њима су и новинари телевизија Си-Ен-Ен и Скај њуз, јавила је локална невладина организација за сајт "Украјинске правде", преноси "Спутњик интернешенел".

"Представницима медија, који су кршили правила рада у борбеним зонама, отказане су дозволе за рад и њихове акредитације више не важе", навео је украјински Генералштаб у објави на Фејсбуку.

Они су оптужили новинаре да "игноришу постојеће забране и упозорења" и да делују у граду, без овлашћења украјинских команданата и војних служби за односе с јавношћу.

Међутим, на друштвеним мрежама појавиле су се сумње да је прави разлог отказивања гостопримства новинарима то што су снимили и пренели нацистичко поздрављање у Херсону.

Украјинско-канадски политиколог Иван Качановски поделио је на Твитеру снимак телевизије Си-Ен-Ен на ком се види фашистичко поздрављање у Херсону, праћено повицима крајње десничарских група.

Забранили медије јер је - "опасно"

Ипак, Кијев тврди да је разлог за овакву одлуку безбедносне природе.

"Медији још не би требало да раде у Херсону, због опасности. Тако је одлучила команда", рекла је војна портпаролка Наталија Гумењук и додала да "забрана постоји за све" и да је званично објављена.

Руски званичници оптужују медије у САД, Великој Британији и другим земљама које подржавају Украјину за једнострано извештавање о сукобу. Министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да се свака "непријатна истина, која руши имиџ Украјине као жртве такозване агресије, прикрива у западним извештајима".

Репортери без граница критиковали су Украјину због "злоупотреба" страних и домаћих новинара, рекавши да је хиљаде њих имало "тешкоће да приступи неким местима, проблеме приликом снимања или фотографисања, па чак и да су понекад били привођени". Они су цитирали неименованог новинара који је тврдио да "украјинске власти доживљавају стране новинаре као инструмент, а не као средство информисања".

Ова организација је признала да су ограничења повезана са националном безбедношћу легитимна, али је инсистирала да их Кијев примењује непропорционално.

image