Свет

Молдавија се придружила цензури: Блокиран рад водећих руских медија

Укупно је забрањен 31 медиј, укључујући "Московски комсомолец", "Аргументи и факти", "Правда.ру", "Лента.ру", "Расискаја газета", "Регнум", "РИА Новости", ТАСС, као и бројни локални медији
Молдавија се придружила цензури: Блокиран рад водећих руских медија© Константин Михалчевски/РИА Новости

Служба за информисање и безбедност Молдавије блокирала је водеће руске медије, саопштила је директорка те службе Александра Мустјаца.

"Наредба која садржи обавезна упутства послата је провајдерима мрежа и електронских комуникационих услуга са циљем моменталног блокирања сајтова", наводи се у саопштењу.

Додаје се да Молдавска служба безбедности верује да информације у тим публикацијама наводно могу да "изазову тензије или друштвене сукобе".

Укупно је забрањен 31 медиј, укључујући "Московски комсомолец", "Аргументи и факти", "Правда.ру", "Лента.ру", "Расискаја газета", "Регнум", "РИА Новости", ТАСС, као и бројни локални медији.

Огласио се и премијер те земље Дорин Речеан, изјавивши да је Комисија за ванредне ситуације Молдавије обуставила и рад шест локалних ТВ канала који "промовишу стране интересе".

"Молдавија је свакодневно изложена хибридним нападима Руске Федерације. Последњих недеља појачан је интензитет таквих претњи. Русија преко организованих криминалних група жели да утиче на локалне изборе и подрива демократски процес. Ти ТВ канали су подређени криминалним групама, који су ујединили напоре у циљу дестабилизације ситуације у Молдавији", изјавио је Речеан.

Крајем фебруара 2022. Молдавија је увела ванредно стање због догађаја у Украјини, у оквиру којег су уведена ограничења за телевизијске преносе из Русије. Главно тужилаштво те земље упозорило је да ће започети истрагу против неколико особа под сумњом да су "нетачно извештавали о догађајима у Украјини".

image