Свет

Нова цензура: Естонија забранила приступ руским ТВ каналима на интернету

Естонска агенција за заштиту потрошача и техничку регулативу затворила приступ 53 домена преко којих је било могуће гледати руске ТВ канале забрањене у Европској унији
Нова цензура: Естонија забранила приступ руским ТВ каналима на интернетуwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын/Global Look Press

Естонска агенција за заштиту потрошача и техничку регулативу (ТТЈА) затворила је приступ 53 домена преко којих је било могуће гледати руске ТВ канале забрањене у Европској унији, саопштила је прес служба те агенције.

Према речима шефице одељења Кристи Талвинг, према анкетама, помињање руских канала као важног извора информација је током године смањено са 33 одсто на 11 одсто, а поверење у њих са 40 одсто на 18 одсто.

"На основу ових података, можемо рећи да је рад на заштити естонског информационог простора био ефикасан", рекла је Талвинг.

Она је такође напоменула да је у Естонији већ забрањено емитовање 50 руских ТВ канала и да је ограничен приступ 80 сајтова, који су већ санкционисани.

У саопштењу се додаје да ТТЈА наставља да прати остале ТВ канале и веб странице, као и да ће такође наставити да информише телекомуникационе компаније о ТВ каналима и веб страницама које је потребно зауставити у Естонији због међународних санкција.

Подсетимо, раније је широм Естоније обустављено емитовање канала "РТР Планета", "НТВ Мир", "НТВ Мир Балтија", "Белорусија 24", "Русија 24" и "ТВ Центер интернационал". Тада је на "црну листу" додат "Први балтички канал" (ПБК), који реемитује програме руског "Првог канала" у балтичким земљама, "СТС", "РЕН ТВ", "Дом кино", "Дом кино премиум", "Музика првог", "Времја", "Телекафе", "Дабар", "О!", "Идемо!".

У позадини Специјалне војне операције, против Москве су уведене хиљаде рестриктивних мера, укључујући блокирање ресурса агенције "Спутњик" и ТВ канала РТ. Странице ових медија нису доступне европским корисницима Гугл претраживача, док су њихови канали на Јутјубу и на Мета платформама цензурисани.

Многи локални новинари који раде са руским медијима означени су као "медији повезани са руском владом".

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је раније да "Москва не очекује да ће Запад увести санкције новинарима, спортистима и личностима из области кулутуре". Шеф Савета за људска права при председнику Руске Федерације Валериј Фадејев упутио је апел представници ОЕБС-а за слободу медија Терези Рибеиро и позвао је да предузме мере за поштовање норми које се односе на слободу медија, штампе, због узнемиравања публикација на руском језику.

Шеф Европске федерације новинара Рикардо Гутијерез је изјавио да је забрана руских медија у ЕУ, укључујући РТ и "Спутњик", "опасан преседан који угрожава слободу штампе".

image