Свет

Како су кинески технолошки гиганти поништили Израел

Кинеска влада није стала на страну у блискоисточном сукобу, већ је позвала зараћене стране да прекину непријатељства. Пекинг, међутим, има дугу историју пружања подршке Палестини
Како су кинески технолошки гиганти поништили ИзраелGetty © China Photos

Израел више не може да се нађе на водећим кинеским онлајн дигиталним мапама на платформама, укључујући Бајду и Алибабу, објавио је у "Волстрит џорнал", позивајући се на искуства корисника. 

Бајдуове карте на кинеском језику и даље показују границе и Израела и палестинских територија, као и кључне градове у региону. Међутим, они више не идентификују Израел по имену. Алибабин Амап такође више не приказује име Израела, иако је платформа позната по обраћању пажње на детаље.

Кинески интернет је у последњих месец дана био препун антисемитских коментара, што би могао да буде разлог уклањања имена Израела са мапа. Израелска амбасада у Кини је недавно била приморана да затвори одељак за коментаре на свом званичном налогу на платформи Веибо, након низа вербалних напада корисника.

Кинеска влада није стала на страну у блискоисточном сукобу, већ је позвала зараћене стране да прекину непријатељства и осудила је нападе на цивиле. Међутим, Пекинг има дугу историју пружања подршке Палестини. Кина је признала Палестинску ослободилачку организацију 1964. и суверенитет Палестине 1988. године, а касније је успоставила пуне дипломатске односе са Палестинским властима 1989. године.

image
VV inauguration
banner