Свет

Британски премијер Русију назвао "одметничком државом"

Британски премијер прозвао руског председника због пропуштања самита Г20
Британски премијер Русију назвао "одметничком државом"www.globallookpress.com © Mark Thomas/Keystone Press Agency

Руски председник Владимир Путин не покушава да објасни своје поступке у Украјини, написао је британски премијер Риши Сунак у листу "Телеграф" уочи одласка на Бали где ће учествовати на самиту Г20.

Сунак позвао светске лидере да "преузму одговорност" и осуде Путина што је одбио да присуствује самиту где би морао да се "суочи са својим колегама", већ је послао министра спољних послова Сергеја Лаврова.

Британски премијер је такође представио акциони план у пет тачака чији је циљ пружање веће подршке Кијеву и борба против руске употребе хране као оружја и наводних покушаја Москве да "угуши глобалну економију".

"Нећемо дозволити да наша економска будућност буде талац акција одметничке државе – као ни наши савезници. Уместо тога, ми ћемо бити уз Украјину и радићемо на испуњавању сваког елемента овог плана од пет тачака“, поручио је Сунак.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одговорио је на изјаву британског премијера истичући да је оптуживање Русије да користи храну као оружје "фундаментално погрешно". Он је објаснио да се Москва не меша у снабдевање светских тржишта храном и уместо тога помаже да се мала количина ових залиха успешно испоручи.

"Огромна већина глобалних залиха хране није повезана ни са Русијом ни са Украјином", рекао је Песков новинарима.

Самит Г20 у Индонезији званично почиње сутра. Русију ће представљати шеф дипломатије након што је прошле седмице саопштено да Путин неће отпутовати на Бали нити ће се учесницима скупа обратити путем видеолинка. Песков је објаснио да је председник Русије одлучио да прескочи самит јер има обавеза код куће а "околности диктирају приоритете".

Ово долази док се светски лидери окупљају на самиту Г20 у Индонезији, који ће званично почети у уторак. Неки верују да би се овај скуп могао свести на фешту против Русије, јер "Политико" извештава да је председник Индонезије Џоко Видодо на самиту позивао западне политичаре да ублаже критике Москве како би се догађај завршио заједничком декларацијом свих чланица, укључујући Русију и Кину.

Видодо такође наводно настоји да избегне искључење Русије са форума и претварање у Г19, што је Г8 (сада Г7) урадила након што је Крим изгласао да постане део Русије 2014.

Иако неће лично присуствовати самиту, Путин је раније у више наврата објашњавао став Москве о сукобу у Украјини и изнео низ историјских, геополитичких и безбедносних разлога који су подстакли Кремљ да покрене војну операцију против свог суседа крајем фебруара.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner