Русија

Русија: Г20 треба да се бави економским питањима, а не миром и безбедношћу

Руско министарство спољних послова поручило je да Кремљ сматра Г20 за водећи светски економски форум и додало да ће се борити против дискриминације било ког члана организације
Русија: Г20 треба да се бави економским питањима, а не миром и безбедношћуwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Руско министарство спољних послова објавило је саопштење у којем се наводе основне смернице којим ће се руска делегацији водити током предстојећег самита Групе двадесет на Балију.

Истакнута је важност да чланице самита дискутују о "реалним, а не измишљеним претњама" и да се пажња посвети социјално-економским питања, која би и требало да буду главни циљ Г20. Проширење дискусије на теме мира и безбедности, о чему, како наводе у министарству, говоре многе земље, Москва сматра неизводљивим.

"Ово ће бити директан чин мешања у прерогативе Савета безбедности УН и подривање поверења и сарадње у формату Г20", истиче се у званичном саопштењу.

Агенција Ројтерс је претходно саопштила да лидери земаља чланица Г20 планирају да дају изјаву којом би јавно иступили против употребе и претњи повезаних са нуклеарним оружјем.

Руско министарство спољних послова даље наводи да ће се борити за равноправност свих земаља у оквиру самита и против "свих нелегитимних једностраних рестрикција".

Званична Москва је саопштила и да препознаје значај Кремља за читаву организацију, рекавши да Русија "заузима водеће позиције у Г20, активно утиче на ток и правац преговора и суштинске аспекте" различитих договора.

"Ову платформу сматрамо водећим светским економским форумом", истакло је руско министарство и додало да данашњи изазови у свету захтевају колективан рад, којим би земље могле заједно да се супротставе глобалним претњама.

"Овде видимо посебну улогу Г20, која уједињује и економије у развоју и развијене земље", закључује Москва. Ово је "једина платформа, у којој је омогућена равноправна сарадња земаља БРИКС-а, Г7 и регионалних сила".

Заједничко саопштење земаља чланица

Као резултат овогодишњег самита у Индонезији очекује се декларација. То би био документ, без потписа, који би био одобрен од земаља чланица организације.

Како наводи руско министарство, Џакарта у њему планира да што сажетије представи актуелне изазове глобалне економије и њихова решења.

Упркос сложености преговарачког процеса, Индонезија ипак очекује постизање некаквог консенсуса, поручили су из Русије.

Да ли ће до тога и доћи, остаје да се види.

Самит земаља Источне Азије данас је завршен без заједничког саопштења, јер су поједине стране инсистирале да завршни документ садржи за Москву неприхватљиве процене о ситуацији у Украјини.

Основне теме овогодишњег самита у Индонезији

На иницијативу индонежанске стране, на последњем састанку овогодишњег председавања те земље, посебна пажња биће посвећена следећим питањима: обезбеђивању прехрамбене и енергетске безбедности, јачању положаја здравства у целом свету и олакшавању дигиталне трансформације.

Пажња ће бити посвећена и енергетској транзицији и климатским променама, као и другим битним темама, наводи се у званичном саопштењу руског МСП.

Г20 укључује 19 земаља (Русију, Аустралију, Аргентину, Бразил, Велику Британију, Немачку, Индију, Индонезију, Италију, Канаду, Кину, Мексико, Саудијску Арабију, САД, Турску, Француску, Јужну Кореју, Јужноафричку Републику, Јапан) и Европску Унију. Свеукупно организација чини 80 одсто светског БДП-а, међународне трговине и две трећине светске популације.

Руску делегацију предводиће Министар спољних послова Сергеј Лавров. 

image