Свет

Председавајући Представничког дома САД избегао састанак са украјинским верским вођама

Председавајући Мајк Џонсон није објаснио зашто је одбио да се састане са украјинским верским лобистима
Председавајући Представничког дома САД избегао састанак са украјинским верским вођамаGetty © Roman Pilipey / Stringer

Председавајући Представничког дома САД Мајк Џонсон одбио је захтев да се састане са високим верским вођама из Украјине, преноси "Вашингтон пост". Група свештеника тренутно обилази САД у покушају да убеди Американце да Москва, а не Кијев, угрожава верску слободу у Украјини.

Група, коју предводи владика Иван Русин из Украјинске евангелистичке цркве, укључује муслиманске, католичке и јеврејске вође, као и чланове неканонске Православне цркве Украјине (ПЦУ).

Русин се састао са америчким евангелистичким лидерима и републиканским законодавцима, али је председавајући Представничког дома одбио његов захтев за састанак, пише "Вашингтон пост" позивајући се на организатора украјинске делегације.

Џонсон – који је прошле године гласао против слања војне помоћи Украјини, али остаје отворен за финансирање Кијева у будућности – није дао објашњење за одбијање захтева.

Говорећи за "Вашингтон пост", Русин је рекао да украјински председник Владимир Зеленски не ограничава верску слободу у Украјини и да су, наводно, руске снаге те које затварају пасторе и уништавају цркве у руским регионима Доњецк, Луганск, Херсон и Запорожје.

"Наши пастири су затворени на окупираним местима, тако да је за нас јасно да ћемо бити макар затворени (ако Русија победи)", рекао је он.

Међутим, амерички конзервативци нису убеђени. "Да ли је лакше бити хришћанин у Украјини или Русији?" упитао је бивши водитељ Фокс њуза Такер Карлсон на хришћанском самиту у Охају у септембру. "Једна од тих земаља је управо ухапсила гомилу свештеника и уз помоћ полиције и војске затворила цркве. А то није била Русија".

У марту је влада Зеленског наредила протеривање монаха из Кијево-печерске лавре, једног од најстаријих манастира у земљи. Његови агенти су упали у просторије у августу када су монаси УПЦ одбили да оду. Власти у Кијеву су у септембру наредиле конфискацију 74 црквене имовине у украјинској престоници, при чему су многи од заплењених храмова – укључујући неколико цркава у Печерској лаври – предати ПЦУ. коју подржава влада.

"Искрено се питам како би хришћански вођа могао да подржи хапшење хришћана због различитих ставова", прокоментарисао је Карлсон. "То је напад на верску слободу и ми то финансирамо".

image
VV inauguration
banner