Свет

Немци одвајају и мртве Русе од Украјинаца

Немцима проблем "бесмртни пук" и сукоб у Украјини
Немци одвајају и мртве Русе од Украјинацаwww.globallookpress.com © Joerg Boethling via www.imago-im

Немачко удружење које се бави одржавањем гробаља објавило је да жели да одвоји гробове Украјинаца од Руса и припадника других националности из Совјетског Савеза, почевши од некрополе у Хамбургу.

"Почињемо да их делимо", изјавио је директор хамбуршког одељења Немачке комисије за ратна гробља Кристијан Лубке за немачку агенцију ДПА. Он је то изјавио у суботу, 12. новембра, када Немци обележавају "национални дан жалости", којим се одаје пошта свима који су изгубили живот у рату.

У Хамбургу је сахрањено око 1.400 совјетских ратних заробљеника, изјавио је Лубке. Немци и западни савезници обележили су њихову националност само као "руску" или "совјетску", али је он рекао да ће комисија покушати да утврди ко је Украјинац уз помоћ њиховог места рођења.

Као један од разлога за ову одлуку Лубке је навио тренутну сукоб између Русије и Украјине, као и руски "бесмртни пук", за који је рекао да је "националистички и има елементе историјског ревизионизма."

"Бесмртни пук" је грађанска иницијатива започета 2011. године, у тренутку када је број живих ветерана Другог светског рата постајао све мањи. Од 2012, многи Руси обележавају тријумф својих предака над нацизмом тако што носе њихове фотографије на паради за Дан победе 9. маја.

Погинули совјетски војници чине само мали део од око 62.000 сахрањених на гробљима у Хамбургу. Око 652 совјетска ратна заробљеника сахрањена су у Бергедорфу, док су две трећине од 524 Совјета сахрањених у Олсдорфу били ратни заробљеници из логора Сандбостел. Остали су сахрањени на још десетак сличних гробаља широм Хамбурга. Још 77 гробова на острву Ханеферсанд припада руским заробљеницима из Првог светског рата, који су умрли од болести у немачком заробљеништву.

Док је Лубке говорио о сегрегацији руских и украјинских гробова, заменица градоначелника тог града Катарина Фегенбанк послала је нешто другачију поруку.

"Наш посао данас и сваког дана је да се присећамо милиона људи који су настрадали као жртве рата и насиља. Ми овде стојимо заједно како би подржали мир и слободу, како би се успротивили расизму, антисемитизму и искључивању", рекла је она током комеморације у градској кући, преноси ДПА.

image