Свет

Паника и бес у Кијеву: Запад не сме да се умори од Украјине

Искрен одговор италијанске премијерке изазвао је оштре реакције у Украјини, на шта одговара шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак
Паника и бес у Кијеву: Запад не сме да се умори од УкрајинеGetty © Carl Court

Светски лидери да остану уз Украјину упркос додатним проблемима због сукоба Израела и Хамаса, тражи шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак.

Он је одбацио тврдњу италијанске премијерке Ђорђе Мелони која је рекла да је Запад уморан од сукоба у Украјини.

"Да је Британија 1939. године била уморна од Пољске, или да су се САД умориле од Британије, да ли би постојала Пољска данас, Британија или Европа какву сада видимо? Нисмо могли да приуштимо умор тада, а не можемо ни сада. То ће се сигурно поновити ако ови 'уморни' људи престану да подржавају Украјину", рекао је Јермак за "Политико".

Шеф кабинета Зеленског је признао да постоје несташице по питању муниције и других залиха граната које Кијеву шаљу САД и Европа, али додаје да Украјина покушава да повећа домаћу производњу.

Извештаји о оружју намењеном Украјини које се појавило у Гази последњих дана кружили су друштвеним мрежама, али је Јермак оштро негирао да оно што је послато Кијеву завршава ван земље.

Покушао је да повуче паралелу између Украјине и Израела, наводећи да "сличности њихових трагедија нису случајне".

"Русија је агресор број један. А други је Иран. И мислим да то двоје има интерес и у ономе што се дешава на Блиском истоку", тврди Јермак.

Како је рекао, очекује да Украјина започне преговоре о придруживању ЕУ ускоро и да наде полажу у председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен.

image