Свет

Ирски премијер украјинским избеглицама: Платите смештај

Друге земље чланице ЕУ не нуде неограничен смештај који обезбеђује држава бесплатно, рекао је Лео Варадкар и додао да желе да услове ускладе са онима у другим западноевропским земљама
Ирски премијер украјинским избеглицама: Платите смештајwww.globallookpress.com © © Peter Kneffel

Ирски премијер Лео Варадкар најавио је да његова влада намерава да примора украјинске избеглице да плате смештај у земљи. Он је напоменуо да је Ирска до сада била међу најиздашнијим чланицама ЕУ у том погледу, али да то више не може да приушти због стамбене кризе.

Обраћајући се новинарима током званичне посете Јужној Кореји за викенд, Варадкар је објаснио да су "бројеви били веома велики", као и да је то велики притисак на расположиве стамбене капацитете. 

Нови прописи, за које се премијер нада да ће бити уведени пре краја године, имају за циљ да се смањи прилив придошлица, тако да ирске власти имају "више времена да се посвете" стамбеним и другим питањима.

Варадкар је такође истакао да друге земље чланице ЕУ "не нуде, на пример, неограничен смештај који обезбеђује држава бесплатно", објашњавајући да би желео да услове усклади са онима у другим западноевропским земљама.

Он је рекао да је отприлике 30 одсто од 500 до 800 Украјинаца који сваке недеље пристижу у Ирску затражило привремену заштиту у другој европској држави пре него што је прешло на ту острвску државу.

Премијер је, међутим, нагласио да ће "Украјинци и даље бити добродошли овде".

Поред укидања бесплатног смештаја, ирска влада такође планира да промени социјалне бенефиције како би подстакла украјинске избеглице да траже посао. Детаљи тек треба да буду финализовани.

У међувремену, немачки "Шпигл" известио је у суботу да напори Берлина да интегрише Украјинце на локално тржиште рада пропадају. Лист је цитирао неколико регионалних званичника који су рекли да их нови закони које је увела влада могу заправо обесхрабрити да траже посао.

Према новим правилима, украјинске избеглице сада добијају 502 евра месечно као "грађанске бенефиције", за разлику од исплате од 410 евра месечно на које су раније имале право. Поврх тога, сада им је обезбеђен стан уместо заједничког смештаја.

Матијас Јендрике, управник округа у Нордхаузену у Тирингији, рекао је за немачки лист да је влада "учинила да је то превише погодно за њих". Док је други званичник приметио да је "спремност избеглица из Украјине да раде значајно смањена са преласком на бенефиције грађана".

Према речима шефа Савезне агенције за запошљавање Андрее Налс, стопа запослености украјинских избеглица износи 19%.

У међувремену, крајем септембра њихов број у Немачкој, према проценама, премашио милион.

image