Свет

Тајни преговори Израела: Симор Херш открио шта се нуди Хамасу у замену за таоце

Залажемо се за помиловање политичког руководства Хамаса дајући им шансу да предају таоце и спасу своје животе тако што ће их пребацити у болницу, на безбедније место, рекао је један амерички званичник познатом новинару
Тајни преговори Израела: Симор Херш открио шта се нуди Хамасу у замену за таоце© Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Израелско војно и политичко руководство почиње да сагледава резултате пажљиво испланиране завршне утакмице која ће бити убилачка, нема друге речи за то, за припаднике Хамасове војске који се сада лове у тунелима и рушевинама града Газе, пише прослављени амерички новинар Симор Херш у свом најновијем тексту.

Наређења су да се пуца и убије на лицу места, додаје Херш.

"Колапс војног крила Хамаса дао је политичком руководству групе, које тврди да није било директно укључено у планирање масакра 7. октобра, прилику да покажу  добру вољу и спасу сопствене животе тако што ће организовати да израелски таоци буду бити пребачен у подрум у опкољеној болници Ал Шифа, која је дуго упориште Хамаса. Неки израелски званичници страхују да време истиче јер се не зна колико дуго ће бити ваздуха у тунелима", наводи се у тексту на блогу Симора Херша.

Могући пробој, ако је то права реч, у вези са таоцима појавио се у тајним преговорима између Израела и њиховог некадашњег заробљеника који сада руководи политичким крилом Хамаса Јахје Синвара који је изјавио 28. октобра да је Хамас спреман за "моменталну" замену затвореника са Израелом уз ослобађање свих палестинских затвореника који су сада у израелском притвору.

Лидеру Хамаса и његовим колегама речено је да је њихов опстанак могућ ако ослободе израелске таоце и пристану да одмах почну суђења за ратне злочине. Израелци желе смртну казну за војне вође Хамаса који су охрабривали и нису ништа учинили да спрече ратне злочине својих бораца.

Неименовани амерички званичник којег цитира Херш каже да је идеја да политичко вођство Хамаса, које није било умешано у 7. октобар, суди својим људима и нареди њихово погубљење, што ће им дати прилику да спасу сопствене животе и ослободе Израел одговорности за рат. 

"Залажемо се за помиловање политичког руководства Хамаса дајући им шансу да предају таоце и спасу своје животе тако што ће их пребацити у болницу", рекао је овај амерички званичник.

Додаје се да је један од кључних чланова политичког руководства Хамаса, Синваров претходник Исмаил Ханије, напустио Газу са породицом пре него што се догодио октобарски напад.

Значајан фактор у разговорима, рекао је амерички званичник, су ужаси које је починио Хамас: силовање, сакаћење и убиства израелских цивила, дивљање тог 7. октобра. Незамисливе бруталности које су Хамасови борци снимили сада постепено објављује израелска влада док у свету расте бес због израелског осветничког бомбардовања Газе које је довело до више од 10.000 погинулих и масовних протеста широм света.

Концепт трибунала за ратне злочине који је покренуо Израел усред кампање бомбардовања која је сравнила већи део Газе може изгледати као лош роман, али израелски стручњак за регион, који зна за озбиљност тренутних разговора о таоцима, изненадио ме је описујући Синвара као неког "ко би могао бити отворен за договор", напомиње Херш.

Према речима тог стручњака, Синвар је фанатик и аскета посвећен циљу, без породице и веома религиозан, али који се током година у израелском затвору, а осуђен је на 22 године иза решетака због убиства, спријатељио "са момцима из Шин Бета". Овај експерт предвиђа да би Синвар, заједно са неким од званичника Хамаса који се сада налазе у Катару, желео да било који договор укључује обавезу да их Израел неће гонити ако договор буде постигнут.

Доказ Синваровог јавног обећања о договору око заточеника је прижељкивано премештање израелских талаца у много сигурније, сувље и здравије одаје испод земље у болници Ал-Шифа у Гази. Речено ми је да ће им вода и храна бити доступни, пише Херш.

Двеста војника Хамаса који су заробљени током или након напада 7. октобра "нису били добро испитани", рекао је америчком новинару један израелски борбени ветеран, и они су дали већи број, укупно 35.000 бораца, Хамасове борбене снаге, што је више него што је било познато израелској обавештајној служби, па су многа питања остала без одговора.

Како се израелско бомбардовање и копнени напад настављају, а град Газа је сада под опсадом са севера, истока, југа и са Средоземног мора, Синвару и његовим колегама из политичког крила речено је да ће се њихове шансе да преживе побољшати ако наставе да обезбеђују да израелски таоци, за које се сада верује да их има укупно 248, буду пребачени на релативно безбедно место, у болницу.

"Тридесет и један талац има седамдесет година и више – за једног се каже да је преживео холокауст, двоје су бебе, старости четири и осам месеци, без мајке и оца, и двадесет три особе млађе од осамнаест година".

Израелац који је изнео ове податке Хершу рекао му је да Међународни комитет Црвеног крста "није вршио притисак на Хамас да им омогући приступ таоцима, иако је тражио да скоро тренутно приступи затвореницима из Хамаса који су у израелском притвору, њих око 200".

У међувремену, војници Хамаса који су још живи у тунелима испод Газе ускоро ће се гушити од недостатка свежег ваздуха, јер је остало мало горива за покретање генератора неопходних за сталан проток кисеоника, наводи Херш.

Храна ће постати ужегла, а залихе воде ће можда бити при крају. Више од 300 километара тунела неизбежно ће постати смртна замка, учиниће живот испод земље једнако тешким као што је онај изнад.

"Хамас мора да почне да ослобађа таоце", рекао је амерички званичник.

image
VV inauguration
banner