Свет

"Њујорк тајмс": Повећавају се пукотине у украјинском руководству

Јавне опомене упућене главнокомандујућем украјинске војске Валерију Залужном наговестиле су "раздор између војног и цивилног руководства у изазовном периоду за Украјину", пише амерички лист
"Њујорк тајмс": Повећавају се пукотине у украјинском руководствуGetty © Alexey Furman/Getty Images

Све су веће пукотине унутар украјинског руководства, оцењује "Њујорк тајмс", осврћући се на јавне критике које је администрација председника Владимира Зеленског упутила главнокомандујућем украјинске Валерију Залужном.

Залужни је прошле недеље изјавио да је сукоб са Русијом доспео у ћорсокак и да ниједна страна вероватно неће остварити значајне добитке у скорије време.

Јавни укор "наговестио је раздор између војног и цивилног руководства у изазовном периоду за Украјину", пише "Њујорк тајмс", и додаје да у Украјини већ више од годину дана круже гласине о тензијама између Зеленског и Залужног, али да их скорашњи чине јавно очигледним.

Залужни је критике администрације Зеленског "зарадио" након што је у тексту за британски "Економист" оценио да је сукоб тренутно у "застоју", упоредивши ситуацију са Првим светским ратом, те да је мало вероватно да ће украјинска војска извести "велик и леп продор" у тренутној ситуацији. 

"Последње што бих урадио је да коментаришем за штампу то шта се дешава на фронту", рекао је заменик шефа канцеларије украјинског председника Игор Жовка, оценивши да изношење таквих ставова у јавност иде на руку Русији.

Жовка је нагласио да је примио телефонске позиве од неименованих западних званичника који су били у паници и распитивали се да ли је Кијев "заиста у ћорсокаку".

Зеленски је такође током конференције за новинаре у суботу тврдио да не види да је сукоб у ћорсокаку.

До јавне размене украјинских званичника дошло је након великих жртава и скромних добитака дуго најављиване украјинске офанзиве. Према проценама руског министра одбране Сергеја Шојгуа, Кијев је од јуна изгубио чак 90.000 војника.

image