Свет

Гнев у Пољској због изјаве бившег немачког амбасадора: "То би било остварење Хитлеровог сна"

Предлог немачког дипломате да би немачке трупе требало да буду стално распоређене у Пољској наишла је на негативне реакције у тој земљи
Гнев у Пољској због изјаве бившег немачког амбасадора: "То би било остварење Хитлеровог сна"www.globallookpress.com © Andreas Rentz

Пољски конзервативци су бесни због недавне изјаве некадашњег немачког амбасадора у тој земљи Арндта Фрајтага фон Лорингховена, који је рекао да би немачке трупе требало да буду стално распоређене у Пољској, пише мађарски портал "Ремикс".

У чланку који је објавио "Франкфуртер алгемајне цајтунг", Фон Лорингховен је говорио похвално о либералној коалицији Доналда Туска која би требало да преузме власт у Варшави и изразио наду да ће она поправити затегнуте односе са Берлином.

Амбасадор је рекао да је дошло крајње време да Немачка развије конкретне планове за реконструкцију Украјине, како би Пољска и Немачка коначно могле да сарађују уместо да се свађају.

Ипак, Фон Лорингховенова изјаве да би требало интегрисати немачке и пољске оружане снаге, као и да би немачка војска требало да буде стално стационирана у Пољској, наишле су на оштре реакције.

Европосланик конзервативне владајуће партије Право и правда Јачек Саријуш-Волски оптужио је немачку да "притиска" са таквим плановима који имају "несрећне" конотације.

Судија пољског Уставног суда Кристина Павловиц на друштвеним мрежама је отишла корак даље. Она је рекла да ће у ближој будућности, као последица промена оснивачких уговора ЕУ, Немачка поново окупирати Пољску.

"То би било остварење Хитлеровог сна, овог пута без отпора Пољака", написала је она на друштвеној мрежи Икс.

Либерални новинар листа "Газета Виборча" подсетио је да је у јануару ове године пољски председник Анджеј Дуда пристао на стационирање немачких трупа на пољској територији у оквиру постављања ПВО система "патриот" у источној Пољској, наводи "Ремикс".

Други су тврдили да су немачке трупе део НАТО-а и да самим тим имају исти статус као и америчке.

Међутим, фон Лорингховен није сугерисао привремено размештање већ стално присуство.

Овакву иницијативу је садашња конзервативна влада доследно одбијала "из забринутости због немачког дослуха са Русијом" и осетљивости јавности према присуству немачких трупа на пољском тлу, наводи мађарски портал.

image