Свет

Ватрено крштење за најновију ракету ПВО система С-400: Смртоносна комбинација с авионом А-50

Русија има значајно вођство над комбинованим производним капацитетима свих земаља НАТО-а када је реч о производњи ракета земља-ваздух, пише "Милитари воч"
Ватрено крштење за најновију ракету ПВО система С-400: Смртоносна комбинација с авионом А-50www.globallookpress.com © MOD Russia

Дана 7. новембра објављено је да су руске оружане снаге користиле систем противваздушне одбране великог домета С-400 на за испаљивање пројектила са терминалним активним радарским навођењем фронту у Украјини, и упариле га са системом А-50 са ваздушним раним упозорењем и контролом (АЕВ&Ц) како би повећали прецизност.

Опис коришћене ракете је тачно одговарао могућностима 40Н6, што је јединствена класа ракета коју користе С-400 би побољшали циљање на дометима до 400 километара, пише портал "Милитари воч".

Јединствена путања ракете, која се пење до екстремних висина пре него што се спусти ка свом циљу, пружа јој способност удара преко хоризонта и омогућава јој да неутралише циљеве близу граница њеног домета на само пет метара од земље.

То омогућава јединицама С-400 да гађају авионе на ниским положајима и крстареће ракете на великим удаљеностима на начин на који ниједан неруски систем противваздушне одбране не може због ограничења закривљености Земље.

Иако је први пут распоређен у октобру 2018. и испоручен Народноослободилачкој војсци Кине 2019. године, није познато да је 40Н6 тестиран у борби пре употребе у Украјини почетком новембра, наводи тај портал.

Извор близак руском Министарству одбране обавестио је ТАСС о употреби ракете у борби и њеном упаривању са А-50: "Русија је користила систем С-400 'тријумф' у тандему са авионом за рано упозоравање и контролу А-50 у специјалној војној операцији у Украјини. С-400 су лансирали противваздушне ракете са активним главама за навођење. Употреба система против непријатељских авиона била је успешна."

Ракете су испаљене са максималне удаљености како би погодиле циљеве на висинама од око 1.000 метара, наводи "Милитари воч".

Руски званичници, укључујући председника Владимира Путина, тврдили су да та земља производи ракете земља-ваздух већом брзином него све друге земље заједно, и док је то и даље неизвесно због непознатих размера кинеске и севернокорејске производње, јасно је да Русија има значајно вођство над комбинованим производним капацитетима свих земаља НАТО-а.

То јој је омогућило да испоручи С-400 и Белорусији и Индији, и то веома брзо, док истовремено повећава сопствене капацитете и допуњује ракете потрошене током операција у Украјини.

Такав обим производње је у великој мери постигнут захваљујући изградњи три нова производна објекта, укључујући ново крило фабрике "Обухов" у Санкт Петербургу, фабрику "Авитек" у Кирову која је темељно модернизована и фабрику НМП у Нижњем Новгороду.

Тај дуготрајни процес почео је 2000-их и омогућио је постројењима да производу велики број система С-400 половини наредне деценије, почевши од отприлике 2016. године.

Тренутна масовна производња ракета земља-ваздух омогућила је да се велики број система С-400 сваке године оспособи за употребу – заједно са производњом других система дугог домета као што су С-300В4 и С-500.

Комбинација високе мобилности и високе свести о ситуацији са веома великим дометом дејства значи да С-400 може да угрози непријатељске борбене летелице у веома широким областима, док је такође обезбедио широку одбрану од свих врста тактичких ракетних напада, укључујући ракете које путују на нижим хиперсоничним брзине.

Новији систем С-500 је проширио ту способност, и иако је мање оптимизован за гађање тактичких борбених авиона, он пружа значајне одбрамбене способности против балистичких пројектила интерконтиненталног домета, сателита, свемирских летелица и бржих класа хиперсоничног оружја, истовремено пружајући домет од 600 километара, који премашује чак и домет 40Н6 ракете за С-400.

image