Свет

Реците не интервенционизму: Републикански кандидат обећава пацифистичку спољну политику САД

Републикански кандидат обећава да се, ако постане председник, САД неће уплитати у стране ратове
Реците не интервенционизму: Републикански кандидат обећава пацифистичку спољну политику САДGetty © Anna Moneymaker / Staff

Републикански председнички кандидат Вивек Рамасвами рекао је у интервјуу Ројтерсу да ће, ако добије републиканску номинацију и победи на председничким изборима 2024. године затражити да сви званичници потпишу "заклетву" да се Сједињене Државе неће мешати у  сукобе у иностранству.

"Ово ће бити лакмус тест за свакога ко је именован у мојој администрацији и јасан сигнал нашим присталицама", рекао је Рамасвами, 38-годишњи технолошки предузетник који је четврти на листи популарности републиканских кандидата и који је критиковао своју партијску супарницу Ники Хејли, бившу америчку амбасадорку при УН, због ратнохушкачког става.

Рамасвами је рекао да Хејли ризикује да увуче Америку у крвави сукоб захваљујући својим агресивним спољнополитичким ставовима. Хејли се залаже за слање војне помоћи Украјини и Израелу, чему се Рамасвами оштро противи.

Бивши председник Доналд Трамп (и фаворит републиканаца) и гувернер Флориде Рон ДеСантис противе се слању војне и хуманитарне помоћи Украјини, што је став који дели и Рамасвами. Хејли и бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи су за помагање Украјини "докле год буде потребно".

Рамасвамијева заклетва, названа "не неоконзерватизму" састојаће се од три широке политичке позиције на које потписници морају да пристану: Избегавање трећег светског рата је витални национални циљ; рат никада није преференција, само потреба; и једина дужност креатора политике САД је према грађанима САД".

image