Свет

Потврђено празно обећање ЕУ Украјини о милион граната: Тешко до циља

Дипломате ЕУ су обавештене да блок неће испунити циљ планиран за март 2024. године
Потврђено празно обећање ЕУ Украјини о милион граната: Тешко до циљаGetty © Leon Neal / Staff

Европска унија је обавестила државе чланице да је мало вероватно да ће блок испунити обећање да ће Украјини обезбедити милион граната, што ће умањити евентуалну могућност Кијева да "парира војној производњи Русије".

Спољнополитички огранак ЕУ, Европска служба за спољне послове, обавестила је дипломате ЕУ ове недеље да блок вероватно неће испунити циљ планиран до марта 2024, пише "Блумберг" позивајући се на изворе који су упознати са овом проблематиком.

Према плановима направљеним раније ове године, ЕУ се обавезала да ће Украјини обезбедити артиљеријску муницију у року од 12 месеци, подсећају.

"Блумберг" је раније известио да ЕУ није достигла циљ. Пошто је више од половине тог времена прошло, иницијатива је до сада испунила око 30 одсто од задатог циља.

Портпарол Европске службе за спољне послове одбио је да коментарише, позивајући се на то да је тема поверљиве природе.

Неке државе чланице оклевају да открију детаље о залихама и ЕУ би од њих могла да затражи да открију више информација о планираним испорукама како би имали потпуну слику, рекли су анонимни извори.

О том питању разговараће се на састанку министара одбране ЕУ следеће недеље, док је број чланица које се противе слању финансијске помоћи Украјини све већи. 

Земље чланице ЕУ настављају да се препиру око пружања додатне војне подршке и финансијске помоћи Украјини, а њих неколико се већ определило да обустави слање помоћи, попут Словачке, Мађарске и Пољске.

image