Свет

Израел критикује Украјину: То није пријатељско понашање

Украјински дипломата критикован је јер је његова земља подржала резолуцију против ове државе
Израел критикује Украјину: То није пријатељско понашање© Tanjug/AP Photo/Jeenah Moon

Израелско министарство спољних послова позвало је на разговор украјинског амбасадора Јевгенија Корнијчука како би исказали своје запрепашћење након што је Кијев гласао за резолуцију Уједињених нација о отварању међународне истраге о продуженој израелској окупацији Западне обале.

У саопштењу објављеном након састанка са украјинским дипломатом, како преноси "Блумберг", ово министарство је нагласило да акције Украјине не одражавају односе између пријатељских земаља, а "посебно у светлу подршке Израела Украјини у низу важних резолуција УН и обимне хуманитарне помоћи".

Израел је позвао ову источноевропску земљу да промени свој став пре другог гласања о том питању у децембру.

Украјинци међутим, у објави на Фејсбук страници своје амбасаде у Израелу, позив због спорног гласања и не помињу.

"Амбасадор је пренео огорчење украјинске стране због уврежене праксе неоправданог одбијања уласка украјинских држављана на територију Израела. Пошто између земаља важи безвизни режим као што је и слободан улазак држављана Израела у Украјину, ове препреке Кијев сматра непријатељским кораком".

Корнијчук, дакле, како Украјинци тврде не само што није критикован, већ је заправо он одржао буквицу представницима земље домаћина.

"Амбасадор је изразио и разочарење ставом Израела, чији је представник био уздржан током гласања у Генералној скупштини УН о питању исплате руских репарација Украјини", наведено је на страници украјинске амбасаде.

Спорна резолуција иначе позива Међународни суд правде да хитно да мишљење о легалности "насељавања и анексије палестинске територије окупиране од 1967. године".

Тада је у блискоисточном рату ова земља заузела Западну обалу, Газу и источни Јерусалим.

Подршка Украјине резолуцији против Израела долази након што је та земља крајем октобра ублажила своје противљење пружању војне помоћи тој земљи, пошто, како су навели, све већа подршка Ирана руској страни еволуира у претњу израелској безбедности.

image
VV inauguration
banner