Свет

Маск: Зеленски да не шаље младе Украјинце у смрт

Познати милијардер и раније је износио ставове о руско-украјинском сукобу, који у Кијеву нису увек били дочекани благонаклоно
Маск: Зеленски да не шаље младе Украјинце у смрт© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Украјински председник Владимир Зеленски мора да избегне да млади Украјинци изгину на фронту у борбама против Русије, изјавио је милијардер и власник "Тесле" Илон Маск.

Његови коментари дошли су након неуспеха украјинске офанзиве, која није довела до значајнијих промена на фронту и током које је из стоја избачено на десетине хиљада украјинских војника.

Говорећи у подкасту Лекса Фридмана објављеном у петак, милијардер је упитан да ли верује да би Зеленски требало да преговара о миру са руским председником Владимиром Путином.

Маск није дао директан одговор, али је напоменуо да би "само препоручио (да Зеленски) не шаље цвет украјинске омладине да умре у рововима", без обзира да ли има везе са Путином или не.

"Ко год крене у офанзиву изгубиће огроман број људи и историја их неће благонаклоно гледати", додао је он.

Маск је и раније коментарисао ток сукоба у Украјини, а у септембру је рекао да је контраофанзива донела "толико много смрти за толико мало напретка".

Маск је раније изнео предлог мировног плана који сугерише да Кијев треба да призна Крим као део Русије, док четири бивше украјинске територије које су великом већином гласале за придруживање Русији на референдумима прошле јесени требало би да понове гласове под надзором УН.

Идеја је, међутим, изазвала реакцију у Украјини. Андреј Мелник, тадашњи амбасадор те земље у Немачкој, рекао је Маску да "одј*бе".

Москва је више пута појаснила да је отворена за разговоре са Кијевом, иако је прошле јесени Зеленски потписао декрет о забрани свих преговора са Русијом све док је Путин на власти. Он је поново потврдио овај став раније овог месеца, искључујући било какве уступке Москви.

image