Свет

Лондон крије своје операције у Појасу Газе: Какво су упутство добили медији у Британији

Британски портал "Социјалистички радник" обелоданио је да су од тамошњих медија власти затражиле да не преносе извештаје о оперативцима САС-а који су "у приправности" за "спасавање британских талаца које је Хамас заробио у Гази"
Лондон крије своје операције у Појасу Газе: Какво су упутство добили медији у Британији© Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Британска власт упутила је тајну препоруку тамошњим медијима да не извештавају о дејствовању специјалаца Уједињеног Краљевства на Блиском истоку, открива портал "Социјалистички радник", који је одлучио да о постојању ове препоруке обавести јавност, упркос инструкцијама да се то не учини.

Колоквијално називане "Д-објаве" (од Defense Notice) својеврстан су вид цензуре британских власти, а упућује их Саветодавни одбор за медије у области одбране и безбедности (ДСМА), када оцени да о појединим догађајима није пожељно извештавати под изговором националне безбедности.

"Извештаји су почели да се појављују у неким публикацијама у којима се тврди да су специјалне снаге Велике Британије размештене у осетљива подручја Блиског истока, а затим повезују то размештање са операцијама спасавања/евакуације талаца", наводи се у мејлу који је "Социјалистички радник" добио крајем прошлог месеца.

Британска публикација напомиње да је писму претходио извештај "Дејли мејла" да су "елитни припадници британског САС-а у 'приправности на Кипру' за спасавање британских талаца које је Хамас заробио у Гази."

"Користим ову прилику да подсетим уреднике да је објављивање таквих информација у супротности са кодом извештавања ДСМА. Стога саветујем да се тврдње о размештању (специјалаца) не објављују, нити емитују без претходног саветовања" са ДСМА, наставља се у писму.

"Социјалистичи радник" додаје да се овакве "Д-објаве" иначе шаљу "зарад заштите шпијуна МИ5 и МИ6, државних тајни и војске".

Упутство које је добио овај медиј (а вероватно и сви други у Великој Британији), а које је потписао секретар ДСМА Џефри Додс, додаје да "ово обавештење има за циљ да спречи ненамерно откривање поверљивих информација о специјалним снагама и другим јединицама Министарства одбране ангажованим у безбедносним, обавештајним и противтерористичким операцијама, укључујући њихове методе, технике и активности", те да се тиме ризикује откривање "оперативних техника пре, током и након њиховог извршења."

image