Свет

Отворен центар за обуку украјинских пилота у Румунији (ВИДЕО)

Пилоти ће се обучавати да управљају борбеним авионима Ф-16, а летеће током обуке, како је најављено, само у ваздушном простору НАТО-а
Отворен центар за обуку украјинских пилота у Румунији (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Европски центар за обуку украјинских пилота за управљање борбеним авионима Ф-16 званично је отворен у понедељак у Румунији, према извештајима штампе и објавама на друштвеним мрежама.

"Центар ће бити међународно средиште за обуку пилота Ф-16 и олакшаће повећану интероперабилност међу савезницима", саопштило је румунско Министарство одбране, а преноси "Политико".

Отворили су га румунски министар одбране Ангел Тилвар и његова холандска колегиница Кајса Олонгрен у ваздухопловној бази источно од Букурешта.

Украјина је дуго тврдила да су јој потребни борбени авиони да би остварила значајан војни напредак против Русије, а Данска, Холандија, Норвешка и Белгија најавиле су да су спремне да дају Кијеву авионе Ф-16 произведене у САД.

Дански министар одбране Тролс Лунд Пулсен рекао је у октобру да ће први авиони бити послати до априла 2024. године. Белгија се обавезала да ће испоручити ловце до 2025. године, ако се наредна влада сложи с тим након избора следеће године.

Прошле недеље је пет холандских Ф-16 стигло у центар за обуку у Румунији. Свеукупно, холандска влада ће ставити на располагање између 12 и 18 авиона за обуку.

"У центру за обуку у Румунији летелице ће се прво користити за обуку инструктора Ф-16 који ће бити ангажовани, након чега ће бити организовано подучавање румунских и украјинских пилота. Авиони ће летети само у ваздушном простору НАТО-а", саопштила је холандска влада.

У октобру је амерички министар одбране Лојд Остин рекао да ће САД бити на челу коалиције земаља које обучавају украјинске пилоте и посаде да управљају и одржавају борбене авионе Ф-16 заједно са Холандијом и Данском.

Локид Мартин, америчка компанија која производи борбене авионе, допринеће обезбеђивању обуке и одржавања.

image