Свет

"Шпигл": Немачка одваја додатна средства за Украјину, одакле ће доћи паре?

Влада Немачке ће издвојити додатних шест милијарди евра за наоружавање Кијева и попуњавање испражњених резерви Бундесвера, јавља немачки лист, позивајући се на интерни документ немачког Министарства финансија
"Шпигл": Немачка одваја додатна средства за Украјину, одакле ће доћи паре?Getty © Sean Gallup/Getty Images

Влада Немачке додаје још шест милијарди евра на средства која су већ издвојена за Украјину, сазнаје "Шпигл", позивајући се на интерни документ Министарства финансија у који је имао увид.

Немачки лист напомиње да најновији предлог покрива захтев Кијева за 5,2 милијарде евра, којима би се финансирала противваздушна одбрана, обука војника, итд.

Претходно је немачка влада издвојила четири милијарде евра за Кијев, док нови документ Министарства финансија, који ће служити као основа за завршне расправе савезне владе са буџетским одбором Бундестага о укупном буџету за 2024. годину, предлаже додатних четири милијарде евра у готовини, као и две милијарде у тзв. издвајањима за обавезе.

Министар Кристијан Линднер у документу истиче да ће овај новац служити "даљој подршци Украјине" али и "попуњавању материјала Бундесвера који је дат Украјини."

Одакле долази додатни новац?

"Шпигл" напомиње да се помоћ Украјини не плаћа из редовног буџета Министарства одбране, већ из посебног "лонца" без јасне ресорне алокације.

Додаје да се у документу Министарства финансија не открива одакле долази четири милијарде евра у готовини. Неки извештаји, наводи немачки лист, истичу да би тај новац могао доћи из неискоришћених фондова за избеглице; део би покрио задуживањем, док има речи и о коришћењу фондова ЕУ. 

Две додатне милијарде подразумевају обавезе које ће доћи на наплату касније.

image