Свет

У Оманском заливу нападнут танкер израелског милијардера

Пета флота САД потврдила напад на танкер који је пловио под либеријском заставом
У Оманском заливу нападнут танкер израелског милијардераwww.globallookpress.com © Petty Officer 2nd Class Brenton /Keystone Press Agency

Танкер, који је пловио под либеријском заставом, погођен је у јутрос пројектилом у близини обале Омана, што је проузроковало мању штету на трупу брода, потврдио је данас командант Пете флоте морнарице Сједињених Америчких Држава Тимоти Хокинс.

"Прелиминарни извештаји указују да је брод погођен пројектилом. На трупу има мањих оштећења, али није дошло до изливања терета, или продирања воде", саопштила је компанија "Истерн Пацифик шипинг", у чијем је власништву нападнути танкер "Пацифички циркон", који је превозио гасно уље.

"Сви чланови посаде су безбедни и на броју", додала је компанија са седиштем у Сингапуру, а у власништву израелског милијардера Идана Офера, прецизирајући да се инцидент догодио на око 150 миља (240 километара) од обале Омана.

Америчка Пета флота, која патролира тим водама, потврдила је агенцији Ројтерс да је у Оманском заливу дошло до инцидента, али није изнела никакве друге детаље.

Воде Оманског залива су током последњих година биле поприште напада на танкере услед повећаних регионалних напетости с Ираном. У јулу 2021. гогодио се наводни напад дроном на танкер у власништву једне израелске компаније. Иран је тада одбацио наводе о својој умешаности у инцидент.

Према сајту за праћење бродова "Марин трафик", танкер "Пацифички циркон" је последњи пут виђен у близини обале оманске провинције Лива у понедељак ујутро. Испловио је из оманске луке Сохар у понедељак поподне у правцу Буенос Ајреса.

 

 

image